28/03/2024

Скандал в ДКЕВР – „стреляха“ по шефа й с яйца (видео)

До размирици се стигна на обсъждането в ДКЕВР на новите цени на тока от октомври. Председателят й Светла Тодорова беше замерена с яйца.  Те бяха „изстреляни“ от представител на Движението за граждански контрол, който бе изведен от полицията, предаде БТА.

Янко Петров от движението заплаши: „Сега са яйца, утре ще са камъни!“ – вижте още ТУК.

Преди дни от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обявиха, че средното увеличение на общата цена на тока за битови клиенти от 1 октомври ще в размер на 9.79%.

Петров се ядоса, че не може народът да плаща, а други да си вземат комисионни.

„Няма да заплаща народът това, което някой е направил погрешка. Вие сте организирана престъпна група“, обвини той ДКЕВР.

Преди това Светла Тодорова /на снимката/ обясни, че на закрито заседание на 30 септември ще се вземе окончателно решение за промяна на цените.

„Направихме анализ на финансовото състояние на НЕК и резултатите са трагични. Скоростта, с която се влошава финансовото състояние на НЕК е много обезпокоителна. Предстои да направим подобни анализи за състоянието на електроразпределителните дружества и снабдителите и да изготвим пълна картина за сектора. Към този момент не можем да предприемем драстични стъпки само чрез увеличаване на цената да стабилизираме сектора“, каза тя, цитирана от БГНЕС.

Вчера „Атака” опитаха да влязат в сградата на ДКЕВР по време на протест срещу скъпия ток.

Само около 200 млн. лв. се компенсират от общо 1 млрд. лв. недостиг на средства в НЕК с повишението на цената на електроенергията от 1 октомври, коментира междувременно енергийният министър Васил Щонов увеличението на цената на тока от 1 октомври.

По думите му останалите мерки за справяне с дефицита на средства ще са предоговаряне на условията за дългосрочното изкупуване на електроенергията от ТЕЦ „AES Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ и условията за ВЕИ-производителите.

http://dnes.dir.bg/news

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *