23/04/2024

Още вторични земетресения в Перник, последното бе в 10,08 ч.

Два слаби труса снощи и един по-силен тази сутрин са регистрирани в района на Перник. Половин час преди полунощ сеизмолозите от БАН отчетоха земетресение от втора степен по скалата на Рихтер, а в 1.49 последва нов с магнитуд 2.5.

Последното за сега активност е от 10.08 часа днес, когато според средиземноморският сеизмологичен център е отчетено разлюляване от 2.8 по Рихтер. Епицентърът и на трите труса е на едно и същото място – на 29 км западно от София, 10 км северозападно от Перник и 8 км югоизточно от Брезник.

За последните 24 часа на територията на Област Перник са проведени 39 неотложни аварийно-възстановителни работи – разчиствания на отломки, укрепване и отцепване на рушащи се сгради и т.н., съобщиха от пресцентъра на МВР. И през изминалото денонощие спасители и пожарникари продължиха действията си по преодоляване на щетите от земетресението.

Експертните комисии за оценка на щетите от земните трусове са установили, че 12 сгради са негодни за обитаване, в това число детска градина „Родолюбче“ и част от 8 ОУ „Кракра Пернишки“. Сградите с нанесени щети, но годни за обитаване, са около 15 000. От резерва на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ са освободени и доставени на нуждаещите се 50 палатки и 23 фургона.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/05/25/1834017_dva_trusa_prez_noshtta_i_edin_tazi_sutrin_razljuliaha/?ref=rss

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *