28/03/2024

Посланикът на САЩ Уорлик напуска България преждевременно

Марси Райс е новият посланик на САЩ в България, съобщи президентът Барак Обама в официално изявление, качено на сайта на Белия дом, цитирано от БГНЕС.

Райс ще замени Джеймс Уорлик, който се сменя, преди да е изтекъл 3-годишния му мандат. В официалното съобщение на Белия дом няма мотиви за смяната. Уорлик беше назначен за посланик на САЩ в България в края на 2010 г.

Слухове за смяна на американския посланник в България се появиха преди около 2 месеца. За 2-годишното си пребиваване в България посланникът много активно се намесваше в българската политика, което му докара конфликти с редица български политици. Най-силни му бяха противопоставянията с депутата от БСП Румен Петков, на когото дори бе отказана и виза за САЩ. Освен с него Уарлик се конфронтира и с лидера на Атака Волен Сидеров, който публично обяви, че е бил заплашван от американския посланик. През последната година хладни бяха и отношенията с бившия президент Първанов. Уорлик упорито се противопоставяше на енергийната ни зависимост от Русия.

Марси Райс е била посланик на САЩ в Албания в периода 2004 – 2007 г. Напуска, за да стане съветник по въпросите в Ирак. В момента е служител на Държавния департамент като помощник – секретар за ядрена и стратегическа политика. Райс има магистърска степен от Johns Hopkins University . Омъжена е за Чарлз Райс , бивш посланик на САЩ в Гърция.

Марси Райс е висш дипломат с 31 годишен опит в Европа, Карибския басейн и Близкия изток. Била е четири години съветник в посолството на САЩ в Лондон, четири години заместник – политически съветник в мисията на САЩ в Европейския съюз в Брюксел, както и в мисиите в Турция и Доминиканската република. Марси Райс говори турски, испански и френски.

http://dnes.dir.bg/news/uorlik-otzovan-marsi-ris-11220598

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *