26/04/2024

Над 330 вторични труса в България, тресе в Гърция и Италия

Общо 333 вторични труса са регистрирани след земетресението от 22 май до 5,00 часа тази сутрин, съобщи ръководителят на секция „Сеизмология” в Геофизичния институт на БАН  Емил Ботев.

Пред Фокус той поясни, че в този брой се включват и всички микроземетресения, които не се усещат от хората. В Перник са усетени около 31 труса. Това са земетресения с магнитуд по-голям от 2-2,5 по скалата на Рихтер и по-чувствителните хора ги усещат.

За двата дни след силното земетресение са регистрирани общо четири труса с магнитуд 4 – заедно със снощното. Тези земетресения с магнитуд над 4 вече са в състояние да предизвикват и някои неконструктивни дефекти по сградите. „Т.е. по-опасни земетресения от поредицата вторични трусове са само четири на брой. Последното беше тази нощ в 00,59 часа. То отново изкара Перник и Радомир на улицата”, каза Ботев.

Той посочи, че в сравнение с други сеизмични зони тук силните земетресения са доста по-малко на брой и сеизмолозите се надяват само след три-четири дни силно да намалеят и вече да станат изключение земетресенията, които ще се усещат от хората.

До края на седмицата би трябвало вече този процес за по-силни земетресения да затихне, но ние ще регистрираме тези стотици микроземетресения в продължение още най-малко на месец. За хората обаче това не би трябвало да има съществено значение, каза още той.

Нови земни трусове разлюляха Североизточна Италия и Гърция тази нощ. Регистрирани са общо 18 труса, като по-силните две са били с магнитуд 4,3 и 3,2 по скалата на Рихтер и са причинили нови щети на сградите. Нов прилив на страх е обхванал местните жители, съобщи АФП.

Италианците са усетили много силно и двата труса през изминалата нощ, тъй като епицентърът е бил плитко – само на 4 км под повърхността. Повечето от тях са прекарали нощта под открито небе, нежелаейки да се приберат по домовете си.

„Страхът се върна и докато не настъпи малко повече спокойствие, няма да успеем да го преодолеем“, заявява Фернандо Фериоли, кмет на Финале Емилия, където е мястото на епицентъра на голямото земетресение от неделя.

„Опитваме се да убедим хората са се приберат в жилищата си, ако не са повредени, но ако трусовете продължат, това ще е невъзможно“, каза още той.

Земетресение бе регистрирано и в Гърция. То е било с магнитуд около 4 по скалата на Рихтер. Епицентърът му е на повече от 300 км от столицата Атина. Няма данни за пострадали, а не се съобщава и за материални щети. Според сеизмолози трусовете в южната ни съседка нямат нищо общо със земетресенията в България от последните два дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *