28/03/2024

Пак проливни дъждове и внезапни наводнения се очакват днес

За понеделник в четири области в страната е обявен „оранжев“ код за дъжд и в седем области – „жълт“ код. Има опасност от наводнения, съобщиха от МОСВ.

Оранжевиядт код за интензивни валежи е обявен във Видин, Монтана, Враца и София – област. В други седем области е обявен жълт код за дъжд – Плевен, Ловеч, Пловдив, София – град, Пазарджик, Кюстендил и Перник.

По данни и прогнози на НИМХ, през нощта в Западна България, а в понеделник – и в Централна, ще има валежи. В Северозападна България валежите ще достигнат до 30-50 л/кв. м, а в останалите райони от Западна България – между 20 и 35 л/кв. метър.

Във вторник валежи ще има в цялата страна, на по-малко места и с по-слаба интензивност ще са в североизточните райони. Сумарните очаквани количества са между 15 и 25 л/кв. м, като на места в Централна и в Западна България може да достигнат и до около 50 л/кв. метър.

От МОСВ предупреждават да се следят прогнозите за времето и да не се поема излишен риск при работа на открито.

През нощта срещу понеделник, както и утре през деня, се очаква увеличение на речния отток в Западна и в Централна България, като по-съществено ще се повишават нивата на реките предимно в Северозападна България.

Във вторник ще се запази тенденцията към повишение на речните нива в цялата страна, като значителни ще бъдат те на отделни места в Централна и в Западна България.

За периода 15-17 септември значително ще се повишават нивата на реките в западната част на Дунавския водосбор (между реките Тимок и Осъм), в горното течение на Марица и съответните притоци, в басейните на реките Места и Струма.

Междувременно проверките са показали, че 314 язовира в страната са с неизяснена собственост. Ако нещо се случи с тях, не е ясно кой ще носи отговорност, предаде bTV. 78 от язовирите в България са в предаварийно състояние.

http://dnes.dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *