16/04/2024

Създаването на циганска държава скоро ще е на дневен ред

Джамбазки

Идеята за създаване на отделна ромска държава ще се обсъжда все повече и повече, въпреки че изглежда трудно осъществима. Това заяви зам.-председателят на ВМРО и кандидат за кмет на столицата Ангел Джамбазки в ефира на Нова телевизия. Той коментира изявлението на лидера на Словашката национална партия Ян Слота, който във вторник призова за създаването на независима ромска държава в Европа.
„Техният брой нараства все повече и повече. Ако не се впишат в обществото, няма друг изход освен да си направят държава и да се грижат сами за себе си”, посочи Джамбазки. Той постави акцент и върху безотговорното поведение, което имат ромите спрямо децата си. По думите му, за да има изоставени деца, някой трябва да ги направи и да ги изостави. „Стигаме до безотговорността на тези семейства, които правят деца, за да вземат социални помощи. Това, което те наричат традиция да се женят на 12 години, по света се нарича педофилия и се преследва от закона”, бе категоричен той.

Към дискусията се присъедини и председателят на Центъра за публични политики и застъпничество Румян Русинов. Според него Ян Слота е „нещо като Боян Расате” и той е последният човек, който трябва да се слуша, тъй като бил известен с подобни бомбастични изказвания. „Невписаните роми всъщност са една много малка част. Огромна част от тях са вписани и дават принос за развитието на обществото”, изтъкна той.

В коментар за ситуацията в социалните домове, където 50 процента от децата са от ромски произход Русинов обясни, че проблемът се дължи на нежеланието на българите да осиновяват ромчета и липсата на адекватна социална политика.

novinar.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *