27/04/2024

Майка на убито момче поиска на митинг шерифи срещу насилието

Снимка на dir.bg: Майката на убития Борислав

Протестен митинг в памет на убития преди един месец Борислав Райнов се проведе в столицата. Мъжът – едва на 24-годишна възраст,  изгуби живота си докато се опитваше да помогне при бурна кавга между цигани и българи  в София.

Младият мъж е бил затрит малко след 16 часа на 4-ти юли  в района между кварталите „Факултета“ и „Овча купел“. За убийството му бяха задържани няколко души. В скандала бяха замесени и полицаи, които гледали без да си мръднат пръста мелето между двете компании. Министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветан  Цветанов обаче застана на страната на своите подопечни.

Шествието започна от пилоните до НДК и приключи до паметника на Незнайния воин и събра стотина участника. Протестиращите се обявиха за промени в Наказателния кодекс и приемане на текстове за групова вина при групови убийства и други престъпления, а също и приемане на закон за гражданска полиция или шерифство. Те настояват за масирано полицейско присъствие в райони на кражби и убийства, а също и за поставяне на камери за денонощно наблюдение в съответните райони.

Циганите трябва да спазват българските закони и да бъдат наказвани, както всички останали граждани – за това настояват от инициативен комитет за „Равни права и задължения“. Според тях, омразата между етносите в България съществува, заради разликите в начина на живот.

Начело на шествието застанаха оскърбените роднини и приятели на загиналия мъж. Майката на Борислав поиска справедливо възмездие  за убийците, и наказания  полицаите,  присъствали изгледали безучастно  инцидента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *