20/04/2024

Шовинистични билбордове на ВМРО-НИЕ вбесиха три държави

Снимка на Тони Маскръчка

Шовинистични  билбордове с очертанията на България след сключването на Санстефанския договор е на път да предизвика скандал на Балканите, че и по света.  Влизащите у нас през южните гранични пунктове комшии от съседните държави направо побесняват от надписа „Не сме забравили“ , когато се вледат в плакатите и видят как градове като Солун, Одрин и Битоля са извън родните им граници – на територията на България.

Билбордовете са монтирани  ВМРО-НИЕ, а поводът е 107-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Вместо с добре дошли, такива плакати послещат чужденците на ГКПП Кулата, Златарево, Гюешево, Калотина и Капитан Андреево, монтирани са и по главен път Е-79.

Десетки билбордове на ВМРО, в които се честити на пловдивчани националният празник 3 март на фона на някогашната българска карта, предизвикаха дипломатически скандал в началото на годината между страната ни и Атина. В границите на България на рекламните пана влизаха и част  от сегашните територии на Гърция и Македония.

Възмутен, консулът на южната ни съседка Николаос Пиперигос тогава посочи, че случващото се е скандално и недопустимо и че кметът цели грубо вмешателство в прекрасните отношения между България и Гърция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *