26/04/2024

Китайците се топят като българите – остават 500 млн.

Китайската академия за социални науки публикува отчет с необичайното заглавие „Китаците са твърде много?“ в който е направен изводът, че не са много, защото раждаемостта в Китай видимо намалява.

Както съобщава „Пекин жибао“ в подготовката на отчета са взели участие докторът на икономическите науки от Станфордския университет Лян Цзянчжан и професорът от Пекинския университет Ли Цзянсин. Авторите стигат до извода, че ако държавата смята да се развива и по-нататък, е необходимо да разхлаби политиката си по ограничаване на раждаемостта.

Според резултатите от проведеното през 2010 г. преброяване на населението в Китай за изминалите десет години жителите на страната са се увеличили с над 70 милиона души и са доистигнали общо 1,34 милиарда човека. Но коефициентът на раждаемост в страната е намалял на 1,5. Тоест средно една жена ражда по 1,5 деца. Това е значително по-ниско, отколкото е необходимо дори за поддържане на броя на населението в неизменен вид ( необходим е коефициент 2,1), да не говорим за прираст.

При коефициент на раждаемост от 1,5 всяко следващо поколение по брой ще бъде с 30 на сто по-малко от предишното. Поради тази причина в близко бъдеще броят на китайците ще започне забележимо да намалява, се казва в отчета. По-нанатък авторите отбелязват, че за изминалите 20 години ниската раждаемост вече е довела до това, че младите хора в Китай са намалели с 30 на сто и такава бурна промяна в състава на населението не е имало никога в историята.

Според публикуваната от ООН през 2011 г. демографска прогноза, ако в континентален Китай раждаемостта е с коефициент 1,8, то след 100 години броят на китайците ще намалее до 900 милиона, а ако е 1,5 то след век в Поднебесната имерия ще останат само 500 милиона.

Въведената през 1980 г. строга политика по планиране на раждаемостта с висока скорост измени състава на страната, създавайки огромен полов дисбаланс, а също и застаряване на населението. Според данни на ООН през 2010 г. 8,4 на сто от китайците са били на възраст над 65 години. Застаряването на населението е с най-бързи темпове в света.

В отчета в прав текст се говори, че политиката на планиране на раждаемостта, насочена към съкращаване на броя на децата в семействата до едно, към настоящия момент „погубва бъдещето на Китай и това съвсем не е преувеличено“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *