19/04/2024

Тръмп е новият президент на САЩ. Да видим накъде ще тръгне светът (видео)

Вижте тази разтърсваща реч на новия президент на САЩ Доналд Тръмп (видео) и си направете сметка на каква чудовищна информационна дезинформация беше подложен светът през цялото време на предизборната кампания в САЩ.

Щабът на Хилъри Клинтън залагаше много надежди на висока аквтивност сред испаноговорящите заради спекулациите, че масов вот от тяхна страна ще държи Доналд Тръмп далеч от Белия дом.

Но данните от екзит половете показват друга реалност, пише Би Би Си.

Тръмп е привлякъл приблизително същия процент испаноезични избиратели, както и предишният кандидат на републиканците Мит Ромни през 2012 г. – около 25%. Милиардерът е получил и сравнима с на Ромни подкрепа от страна на афроамериканците – по-малко от един на 10 гласа.

Що се отнася до Клинтън, тя е по-предпочитана сред испаноезичните – 8 на всеки 10 гласа от натурализираните американски граждани от латиноамерикански произход са отишли за кандидата на демократите. Тя получава и 6 от всеки 10 гласа на родените в САЩ испаноговорящи избиратели.

Тръмп обаче е привлякъл над половината от „белите“ гласоподаватели, които представляват 70% от всички избиратели.

Основният извод, който се налага е, че профилът на гласувалите не се е променил много спрямо 2012 г. Очаквано Клинтън е спечелила в щатите, където и Обама преди 4 години, но с много по-малка разлика. Тръмп също е запазил щатите, подкрепили Мит Ромни на предишните президентски избори, но с по-голям аванс пред своя опонент.

Противно на прогнозите антиимигрантските изказвания на Тръмп не накараха повече латиноамериканци да се мобилизират и да гласуват за Хилъри Клинтън.

„Мисля, че тази страна стана твърде лява твърде бързо и някои хора най-сетне се събудиха и казаха „Стига“, споделя Андрю Дай, 48-годишен партньор в малка фирма от Мичиган.

http://www.dnevnik.bg

https://youtu.be/RmBwEMo8UxE
https://youtu.be/RmBwEMo8UxE

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *