20/04/2024

Генетици създадоха мишка с човешки черен дроб

Генетици успяха да създадат мишка, черният дроб на която напълно съответства на човешкия. От гледна точка на химията и биологията новият миши дроб на 100 % съвпада с човешкия.

Според медиците този черен дроб е напълно възприемчив към различни инфекции като хепатит Б и С, а също така реагира на лекарствените препарати, предназначени за хората. Създаването на такъв род органи, твърдят специалистите, открива път към нови методи за изследвания и тестуване.

Много от инфекциозните заболявания са уникални за всеки вид, тоест те са адаптирани към конкретен организъм и не въздействат на други. Например единствено хората и шимпанзетата страдат от хепатит В и С, което затруднява изпитанията на препаратите върху рнеални биологични образци.

Обикновено учените отглеждат лабораторно клетки от черен дроб и провеждат експериментите си с тях, но този метод не е подходящ за клетките от черен дроб, наречени хепатоцити. „Хепатоцитите от човек е почти невъзможно да бъдат заставени да работят, ако не са били отгледани и не са поддържани в естествена среда“, коментира авторът на изследването Индер Верма, професор в лабораторията по генетика в института Солк в Калифорния.

В серия от тестове учените заменили мишите хепатоцити с човешки, създавайки по този начин мишка химера, способна да възпроизвежда човешките хепатоциди с помощта на генна манипулация. Според автора на метода псевдо човешкият черен дроб на практика претърпява пълна трансформация. Изследванията са показали, че химическият състав на черния дръб на обикновената мишка и на мишката химера се отличават с 95 на сто.

Новият черен дрпоб се оказал възприемчив към хепатит В и С, а също така започнал да реагира на човешките лекарства по човешки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *