09/05/2024

На човечеството му остават десет години

На човечеството му остават само десет години, през които все още може да избегне глобалната екологична катастрофа с необратими последици. За това се говори в декларацията под названието „Състоянието на планетата”, подготвена за следващата среща на върха на ООН, посветена на проблемите на устойчивото развитие.

„Изследванията показват, че по-нататъшното съществуване на екосистемите в този вид, в който те са били през последните столетия на благополучие на човешката цивилизация, се намира под заплаха”, се казва в документа.

Ако човечеството не обедини усилията си, то ще станем свидетели на гибелта на екосистемите, предупреждават подписалите се под декларацията учени. Нашата цивилизация ще остане без вода и храна, биологическото разнообразия и другите ресурси ще се окажат под заплахата от изчезване. Когато тези ресурси се изтощят заради „ икономическа, екологическа и социална криза”, съществува голяма вероятност от „хуманитарна катастрофа в глобални мащаби”, се отбелязва в доклада.

През последните десетилетия в света станаха важни промени. Първо настъпи епохата на антропоцена, при която зад процесите на планетарно ниво стоят хората. Второ, стана ясно, че много от процесите на Земята са взаимно свързани. Тази взаимовръзка макар да може да ускорява внедряването на иновациите, прави хората уязвими пред внезапните кризи. Трето, сегашните методи за контрол на околната среда показаха своята неефективност, тъй като не успяха да попречат на изменението на климата и загубата на биоразнообразието, се отбелязва още в документа.

Във връзка с това авторите на декларацията, участвали през миналата седмица в научна конференция в Лондон, призоваха ООН да отдели повече внимание на околната среда, а също така да създаде Съвет по устойчиво развитие, който да координира  социалната, икономическата и екологичната политика на глобално равнище.

За да се промени положението не е достатъчно само да се внедрят нови технологии. Необходимо е да се променят ценностите, убежденията и целите. Този стремеж вероятно ще изисква радикални и мащабни реформи, се казва в декларацията.

За това, че в близките години човечеството може да се сблъска с глобална екологическа катастрофа, се говори не за първи път. През ноември миналата година Международната група експерти по изменението на климата предупреди, че във връзка с глобалното затопляне човечеството го очакват големи наводнения и суши. И колкото по-малко хората са готови за среща с бушуващите стихии, толкова по-голям е рискът да не се справи с катастрофа от планетарен мащаб.

Един от начините за избягване на световен крах в началото на годината бе огласен от НАСА. Агенцията предложи 14 стъпки, които позволяват да се контролира изхвърлянето на парникови газове. Тези мерки, според мнението на учените, могат да спасят планетата от глобалното затопляне и да позволят да се предотврати глобалната катастрофа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *