19/04/2024

Учени: Кафето помага само на мързеливите

В поредното писание за ползите и вредите от кафето се твърди, че неговият благотворен стимулиращ ефект действа само на…мързеливците. Докато на работохолиците кафето само им вреди, като намалява тяхното усърдие, пише The Daily Mail.

Всеки ден милиони хора използват стимулатори, за да се събудят, за да увеличат бдителността си или да увеличат своята трудоспособност. Използват ги шофьорите на товарни камиони, карали през цялата нощ, студентите преди изпити” и много други, коментира психологът Джей Хоскинг.

Но според него кофеинът и другите стимуланти, в това число и амфетамините, действат на различните хора различно. „Резултатите от изследване показват, че някои стимулатори могат да предизвикат точно обратен ефект върху хора, които решават трудни задачи”, отбелязва Хоскинг.

Неочакваният извод направили учените след като провели опити с плъхове. Тези гризачи, както и хората, са склонни да се занимават с разрешаването на проблеми. В конкретния случай им предстояло да намерят път през лабиринт. Оказало се, че кафето и амфетамините намалявали активността на най-подвижните плъхове.  Докато на техните по-лениви сродници стимулаторите оказвали обратен ефект. Плъховете, които обичайно избягвали да се хабят в решаването на трудни задачи, след приемането на допинга ставали по-активни.

Така че внимание на кафето трябва да обръщат не само лентяите, но и жените, които искат да постигнат в работата си по-големи успехи, от колегите си мъже. Неотдавна учените изясниха, че тази напитка въздейства различно върху слабия  и силния пол в стресови ситуации. Жените след няколко чашки стават по-енергични и предприемчиви. Мъжете обратно – по-бавно решават задачите си и постоянно се съмняват в резултатите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *