27/04/2024

Германски нобелист: Израел заплашва крехкия световен мир

Германският Нобелов лауреат за литература Гюнтер Грас обвини Израел в подготовка за унищожението на Иран и предизвика вълна от недоволство, съобщи „Асошиейтед прес“.

84-годишният писател (на стнимката) с леви възгледи пише в поемата си „Това, което трябва да бъде казано“ за притеснението си, че Израел „може да изтрие иранския народ“ с „първи удар“ заради заплахата , която вижда в ядрената програма на Техеран.

„Защо чак сега го казвам, остарял и с последната капка мастило: атомната сила Израел заплашва крехкия световен мир“, пише в поемата, която е публикувана във всекидневника Sueddeutsche Zeitung в сряда.

Грас отговаря, че „несравнимите“ престъпления на нацистка Германия срещу евреите и собственият му страх от обвинения в антисемитизъм са го спрели открито да критикува Израел.

„Утре обаче може да е прекалено късно“ и Германия ще се превърне в „съучастник на престъплението,“ продължава Грас, имайки предвид подписаната през март сделка между Берлин и Израел за продажбата на шест подводници от клас „Делфин“, които могат да носят ядрени бойни глави.

„Признавам си: Повече няма да мълча, защото ми се повдига от лицемерието на Запада.“

Израелското посолство в Берлин разкритикува поемата на Грас. Тя предизвика и разгорещен дебат в германските интернет страници.

„Трябва да се каже, че тя  (поемата) принадлежи на европейската традиция евреите да се обвиняват в ритуално убийство преди празненствата Пасха“, пише Емануел Нахшон, зам. управляващ дипломатическата мисия на Израел в Берлин. „Преди бяха християнските деца, кръвта на които евреите са използвали за правене на „маца“ (незаквасен хляб), днес това е иранският народ, който се твърди, че еврейската държава иска да унищожи.“

Нахшон също така пише, че Израел е единствената държава в света, чието право да съществува е повод за „обществено съмнение“.

„Искаме да живеем в мир със съседите ни в региона. Не сме готови да приемем ролята, дадена ни от Гюнтер Грас в процеса на приемане от германския народ на собствената си история.“

Външният министър на Германия Гидо Вестервеле също излезе със заявление, в което не споменава Гюнтер Грас по име, но предупреждава „да не се подценяват опасностите на иранската ядрена програма“.

Грас, който е автор на известния антивоенен роман „Тенекиеният барабан“, шокира почитателите си през 2006 г., след като признава, че по времето на Втората световна война е бил член на „Вафен СС“.

„Грас винаги е имал проблем с евреите, но никога не го е заявявал толкова ясно, колкото в тази поема,“ пише известният еврейски колумнист Хенрик Бродер във вестник „Ди велт“.

„Никога преди в историята на републиката изтъкната интелектуална личност не е започвала битка с Израел по толкова клиширан начин“, пише в интернет страницата си „Шпигел“.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/04/05/1802228_germanski_nobelov_laureat_nareche_izrael_zaplaha_za/?ref=rss

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *