27/04/2024

Първанов и Станишев – в позиционна война за лидерския пост на БСП

Георги Първанов, който от вчера започна кампанията си за лидерския пост в БСП, днес в Бургас обяви, че целта му е да върне партията в кондиция за парламентарните избори догодина. Предишният президент потвърди, че ще се кандидатира за председател на БСП на предстоящия през май конгрес, но нямало да влиза във вътрешни битки. „Битка в БСП няма да има, но аз ще се кандидатирам“, заяви на пресконференция Първанов, цитиран от агенция „Фокус“.

От Сливен, където преди ден беше Първанов, председателят на БСП Сергей Станишев втвърди тона и поиска преди „да дава наставления и указания към партията“ предишният президент да отговори на въпроси за миналото му, мандатите му на държавен глава и политическата си линия.

„Георги Първанов трябва да обясни и отношението си към ГЕРБ, и към Бойко Борисов лично, защото до преди година за него Борисов беше най-решителният премиер, а сега се оказа най-слабият. Затова говоря за достоверност и последователност в позицията“, заяви Станишев, цитиран от агенция „Фокус“. Той напомни тезата си, че БСП беше ощетена от въведения по настояване именно на Първанов мажоритарен избор на депутати и спечели двойно по-малко депутатски места, за което сега предишният президент критикува партията. Станишев, който е в Сливен за среща с членове и симпатизанти на БСП, поиска отговор и за президентския проект АБВ.

Председателят на БСП коментира, че не се притеснява от състезанието на идеи и личности и заяви желанието си да чуе конкретните идеи, които ще предложи Георги Първанов. „Първанов категорично трябва да заяви, че ще се бори за председателското място в БСП, защото тези обиколки, които прави с не много ясни мотиви и теми, дефокусират нашите избиратели“, добави той.

Станишев посочи, че на президентските избори БСП постигна добър резултат, но Първанов не е дал оценка за него, нито е ясна позицията за изборните нарушения, фалшификациите и купуването на гласове. „Още в изборната нощ Първанов поздрави победителя, колкото и спорен да беше тогава изборът. Нещата трябва да се казват ясно, защото, когато говорим за алтернатива на ГЕРБ, тя трябва да бъде достоверна като последователност на поведението, на когото и да било“, коментира още Сергей Станишев.

В Бургас Първанов отново посочи, че неговата политическа битка е с Бойко Борисов и с управляващите от ГЕРБ. „Тук съм, защото чувствам, че мога и има какво да дам на БСП с опита ми на успешен председател“, каза Първанов и със самочувствие напомнил къде била БСП през 1997 г., когато стана неин председател и къде я оставил през 2001 г. „Мога да помогна и с опита си на държавник и президент два мандата. Това е един опит, който би могъл да подпомогне БСП в амбициите й отново да стане водеща сила“, заяви още Първанов.

В коментар на скандала от последните дни с взетите бонуси от висши ръководители на администрацията Първанов си спомни за 2006 г., когато възразил срещу практиката зам.-министри и съветници на премиера да „се изпращат в бордове срещу високи заплащания“. По думите му хората в политиката трябва да престанат да гледат на политиката като лост за лично облагодетелстване.

Първанов днес и утре е Бургаския регион, където се среща с актива на БСП в общините Карнобат, Айтос, Бургас, Царево, Созопол и Средец. Вчера той се срещна със социалисти в Нова Загора и Сливен.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/03/05/1781068_purvanov_veche_e_v_kampaniia_za_liderskiia_post_v_bsp/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *