25/04/2024

Само за три месеца – 24 нови милионери. Затриването на българите продължава

Само за скромните 90 дни в България са се появили чисто нави 24 щастливи милионери. Това показва банковата статистика за депозитите за над 1 милион лева за третото тримесечие. С това общият брой на милионерите у нас като е достигнал 611. Това са оповестени вчера данни на БНБ за спестяванията на населението към края на септември.

В тази графа освен домакинствата влизат и еднолични търговци, самонаети лица, предприемачи. Общата стойност на депозитите над милион е 1.516 млрд. лв., като средно на един депозит има 2.48 млн. лв. Към края на третото тримесечие влоговете на българите са намалели като брой, но парите в тях са се увеличили.

Влоговете в банките са се свили с 3425 за последните 3 месеца, но сумата в тях е набъбнала с 497 млн. лв. Към края на септември домакинствата у нас държат в банките над 41.078 млрд. лв.

Преди повече от година – след кризата с КТБ, започна масово раздробяване на големи депозити, които не са защитени по Закона за гарантиране на влоговете. Сега обаче отново се забелязва ръст на големите депозити. Интересна е тенденцията за увеличаването на депозитите между 200 и 500 хил. лв. В същото време намаляват всички депозити до 5 хил. лв.

В момента в банките има 7.470 млн. дребни депозита със суми до 1000 лв. Общата им стойност е малко над 1.015 млрд. лв. Най-много са парите в депозити между 10 и 20 хил. лв. В тях българите държат над 6.392 млрд. лв. В сметки между 50 и 100 хил. лв. са вложени 6.317 млрд. лв.

Депозитите на фирмите в края на септември са 555 хил. броя в края, като в тях са вложени 16.825 млрд. лв. От средата на 2015 г. до края на деветия месец фирмените влогове са се увеличили с 973.9 млн. лв.

Най-голям ръст има при влоговете над 1 млн. лв. За три месеца българските компании са вкарали в банките у нас нови 526.6 млн. лв.

Бел. на www.snaiper-bg.net: А уж сме в криза, а уж България е бедна страна. Можем само да гадаем колко още са родните милионери и милиардери, които кътат парите си в офшорни банки по екзотични острови и които не влизат в тази статистика.

В същото време с хиляди е намалял броят на дребните депозити – тоест хора, които са се лишавали от залъка си, за да отделят някой лев за екстремални нужди, са били принудени да ги изтеглят – я за отопление, я за лечение…

Да не изпаднем в недоразумението, което някои ни втълпяват, че сме от българите, които мразят богатите. Не, истината е, че колкото повече богати хора има в една страна, толкова по-добре за тази страна.

Не може да се каже обаче, че колкото повече бедни (а у нас броят им непрестанно расте и вече са няколко милиона), толкова по-добре за една държава, нали?

Когато това богатство е натрупано заради минималната работна заплата, заради която се трепят повечето от работещите бедни българи, това е крещяща несправедливост. На това му се вика пладнешки грабеж, благословен от държавниците ни за сметка на демографския апокалипсис в България.

Но май вече няма съмнение, че това е генералната цел на задкулисието – затриването на българите.

http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=189383

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *