28/03/2024

Арестуваха стотици протестиращи срещу победата на Путин

Руските вътрешни войски задържаха над 500 протестиращи, включително опозиционния лидер Алексей Навални, по време на митинги, оспорващи законността на победата на Владимир Путин във вчерашните президентски избори.

Опозиционните лидери заявиха, че са събрали 20 000 души на Пушкинския площад в Москва с призив за нови избори и отваряне на политическата система, изработена от Путин през 12-те години, откакто е на власт, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Властите разрешиха митинга на този площад, но разположиха близо 12 000 полицаи, които да гарантират реда.

„Те ни ограбиха,“ заяви пред множеството 35-годишният антикорупционен блогър Навални, преди да бъде арестуван. „Ние сме властта,“ провикна се той на фона на възгласи: „Срам“, „Русия без Путин“ и „Путин е крадец“.
Три часа по-късно Навални бе освободен.

Лидерите на опозицията заявиха, че задържаните са били между 500 и хиляда, но полицията сведе броя им на 250 и каза, че в митинга са участвали 14 000 души.
Американският посланик в Русия Майкъл Макфол писа в Туитър, че арестите са обезпокояващи и че свободата на словото и събиранията са универсални ценности.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа обяви по-рано, че изборите в Русия са били съпроводени с многобройни нарушения и с явно заобикаляне на правилата в полза на Владимир Путин.

Михаил Прохоров, който е на трето място в изборните резултати, заяви преди да се отправи към площад „Пушкин“, че не се възприема като опозиция, а като алтернатива. На самия митинг той заяви, че ще се бори за свободна страна, в която гражданите гласуват не от страх, а от чувство за собствено достойнство и по убеждения.

Лидерът на партията „Другата Русия“ Едуард Лимонов и 50 негови поддръжници бяха задържани на Лубянския площад в Москва заради опит за организиране на неразрешен митинг.

Един от лидерите на националистите Дмитрий Демушкин и няколко негови поддръжници бяха задържани заради опит да стигнат до сградата на Централната избирателна комисия и да положат цветя там.

Протестен митинг на Комунистическата партия събра около 200 души на Новопушкинския площад, но приключи за по-малко от 45 минути. Според наблюдатели на площада имало повече журналисти и телевизионни камери, отколкото участници.

Близо 15 000 души участваха пък в митинга на Манежния площад в подкрепа на премиера Владимир Путин. Този митинг продължи над 3 часа. След изявленията на политиците на сцената излязоха естрадни изпълнители.

Путин събра под 50% от гласовете в руската столица – 47%.

Полицията в Санкт Петербург задържа около 70 участници в неразрешен от властите митинг на опозицията пред Мариинския дворец, където се намира законодателното събрание на Петербург и градската избирателна комисия.
В митинга участваха около 800 души, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на главното управление на министерството на вътрешните работи в Санкт Петербург и Ленинградска област. Според АП в протеста са участвали около 2000 души

http://dnes.dir.bg/news/rusia-vladimir-putin-izbori-rusia-10681336

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *