27/04/2024

Русия набира доброволци за кацане на Луната

Руски космонавти вероятно ще кацнат на Луната през 2020 година, съобщи по радиостанция Ехото на Москва ръководителят на Роскосмос Владимир Поповкин. Неговото ведомство заедно с Центъра за подготовка на космонавти вече започва да набира доброволци за формиране на отряд за експедицията. Всеки руснак, който има техническо или медицинско образование  може да се включи в отбора.

Според Поповкин човекът трябва да стъпи и на Марс, само че не както през 1969 г. на Луната – просто, за да остави следи. Има още много интересни неща, които могат да се направят с помощта на Луната – астрономически лаборатории и изследвания на Слънцето, обяснява Поповкин ( на снимката).

По-рано шефът на Роскосмос съобщи, че заедно с европейски и американски учени е била обсъдена възможността за създаването на база на Луната и за добиване на ресурси.  Преди 2020 година плановете са до естествения спътник на Земята да бъдат изпратени две автоматични сонди – „Луна-Глоб” и „Луна-Ресурс”. Освен това се разработва и пилотируем кораб, който ще е в състояние да прелети до Луната и обратно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *