29/03/2024

Замърсена с радиация вода от „Фукушима“ пристигна в Аляска

Заразена вода от авариралата японска атомна централа „Фукушима 1” достигна западния бряг на щата Аляска и се разпространява в северна посока, сочат данните на учените от Университета на Аляска.

Най- голяма е опасността за жителите на районите Хейнс и Скагуей. По думите на учения Дъглас Дешър към настоящия момент степента на заразяване не може да се нарече критична. Но ако изтичането на радиация от централата продължава да е с тези темпове, както сега – до 300 тона на ден, равнището на замърсяване на крайбрежната зона на Аляска може да достигне показателите от средата на миналия век, когато САЩ и СССР провеждаха активни ядрени изпитания.

Междувременно от разрушената от земетресението и цунами през 2011 г. централа пристигат една след друга все по-тревожни новини. В края на октомври операторът на станцията – компанията ТЕРСО, съобщи, че нивото на радиоактивното бета лъчение в дренажните канали на „Фукушима” достига почти 60 хиляди бекерела на литър. По-рано през същата седмица компанията съобщи, че в дъждовната вода, която е изтекла извън пределите на защитните бариери около цистерните за съхраняване на заразени течности, е открит радиоактивен стронций-90.

Изтичане е било регистрирано едновременно на 11 участъка. На 18 октомври стана известно, че нивото на бета излъчването в грунтовата вода на станцията за денонощие е скочило с 6,5 хиляди пъти, а равнището на радиоактивното бета излъчване във водата на дренажните канали за денонощие е увеличено с 14,78 пъти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *