19/04/2024

Пробутват ни фалшив витамин С по аптеките

На българския пазар са влезли ампули с витамин С с констатирано съдържание на активното вещество под нормата. По думите на министър Мирослав Найденов – плащаме за вода и със здравето си.
Продуктът е открит от инспекторите на агенцията в складове и дрогерии и от днес започва работа по изтеглянето им, съобщи изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов, цитиран от БТА.
Ампулите ще бъдат унищожени.

Три от пробите са с произход Испания, а една е от Китай.
Войнов не можа да назове дистрибутора, но каза, че в момента се прави пълен опис на количеството им.

Четирите проби, изпратени за анализ в лабораторията в Хамбург, са потвърдили минималното наличие на витамина в ампулите.
новини
Помолен да коментира регистрираните ампули с ниско съдържание на витамин С на българския пазар, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов каза, че стоката е иззета, виновните ще понесат строги санкции от няколко хиляди лева и това ще бъде предупреждение към всички останали.

Това вреди по два начина – първо на джоба ни, защото плащаме за вода, и второ на здравето ни, защото не ни помага, коментира министър Найденов, цитиран от БТА.

По надлежния ред ще уведомим ЕК за това, каза Войнов, който със земеделския министър Мирослав Найденов отчетоха дейността на агенцията по храните през първата година от създаването й, предаде БГНЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *