24/09/2020

Най-бедното място в Евросъюза – Северозападна България!

Пловдив също е посочен като място, което е най-зле в ЕС

Северозападна България е най-бедният район в Европейския съюз – с 28 на сто от средния за ЕС брутен вътрешен продукт (БВП) на човек. Това сочат данните на европейската статистическа служба Евростат, публикувани на сайта й.

Румънският Североизточен район е на предпоследно място с 29 на сто от средния европейски БВП на човек.

Най-богати пък са хората в центтъра на Лондон – с 343 процента от средния БВП на човек в ЕС. Следващи по богатство са посочен Люксембург (279%), Брюксел (219%), Грьонинген (198%), Хамбург (188%) и Прага (172%).

В общо 64 региона Евростат отчита БВП на човек под 75% от средния за ЕС, от които петнадесет са в Полша, по седем в Чехия и Румъния, по шест в България и Унгария, по четири в Италия и Португалия, по три в Гърция, Франция (отвъдморски територии) и Словакия, два във Великобритания и по един в Испания, Естония, Латвия и Литва.

Зле у нас, наред с областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен от северозападния район, са също Северният централен район (областите Велико Търново, Габрово, Русе, Разград и Силистра) и Южен централен район (областите Пазарджик, Пловдив, Смолян, Хасково и Кърджали), в който се падат по 30 процента от средния в ЕС БВП на човек).

blitz.bg

(Visited 198 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *