29/03/2024

Софарама съдира кожите на българите с тройно по-скъпи лекарства

В аптеката в Белград продукт за кръвно налягане, производство на Софарма, е на половин цена, в сравнение с цената му в София. В България струва 20 лева, в Сърбия 11 лева, показва разследване на ТВ7, цитирано от АКТУАЛНО. За българите с високо кръвно е по-евтино да си го купят в Сърбия, защото част от това лекарство се реинбурсира от НЗОК и пак е по-скъпо, отколкото в западната ни съседка.

В това време Директорът на Софарма Огнян Донев заявява, че с ниските си цени дисциплинира системата. Затова пък „недисциплинираните“ българи отиват и си купуват лекарства в Сърбия или Турция, допълват авторите на журналистическото разследване.

При пазаруването в Турция лекарства за тежка форма на алергия, които се купуват преди всичко от болниците, са три пъти по-евтини. Българските ампули, отново произведени на Софарма, са три пъти по-евтини от България в южната ни съседка – 25 лева, а у нас са около 75 лева, показва отново разследването на журналистите от ТВ7. Дисциплиниращото присъствие на Огнян Донев бърка в джоба на българина, е изводът им. Много българи са принудени да купуват български лекарства в Турция, и то хора трансплантирани или онкоболни.

Две са ключовите имена, които отговарят за цената на лекарства и правят лекарствата много по-скъпи у нас, МЗ и НЗОК. От МЗ отговаря Гергана Павлова, зам.-министър, чието име се спряга и евентуално за нов шеф на Здравната каса. Тя е бивш кадър на Софарма и съответно на Донев. От НЗОК за лекарствата отговаря Калина Пенчева. Като наблюдаващ орган е ИАЛ, а пряко Александър Янков, директор на ИАЛ. Софарма е под наблюдение на митниците в Украйна за двойно и тройно повишаване на лекарствата, е друг момент от журналистическото разследване. Тя е държава извън ЕС, която е с добра митническа служба и освен това в нея няма данък върху лекарствата.

Цялата информация за тези цени би трябвало да е ясна и на българските митниците, но не. Донев оставя на ключови позиции свои хора и те му определят цените, а държавата не може да направи нищо. Ако някой озапти парите, които печели Огнян Донев, може да се оправят дълговете на болниците и дори да се лъснат, каза журналистката Моника Гаджанова, автор на разследването. С едни точни действия на управляващите могат да си спестят 500 млн. лева и да озаптят Донев, който държи дълговете на болниците, е изводът на Гаджанова.

http://30dumi.eu/2012/02/sofarma-prodava-v-ba-lgariya-tri-pa-ti-po-ska-po-lekarstvata-si/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *