19/04/2024

Странен изгубен свят откриха учени край Антарктида

Учени откриха на дъното на Атлантическия океан край бреговете на Антарктида истински изгубен свят – общност от животни, които живеят на огромна дълбочина в извори  на гореща вода. По думите на ръководителя на научната експедиция Алекс Роджърс тези обитатели сякаш са долетели от друга планета.

„Ние бяхме направо поразени, когато видяхме тези общности от животни тъй като те прекалено много се отличават от обитателите на други топли източници на дъното на океана”, коментира Роджърс, който е професор по зоология в Оксфорд, цитира го  LiveScience.

В групата на загадъчните обитатели на морските дълбини са особени космати раци. Странните създания отглеждат на гърдите и лапичките си колонии от бактерии, които процъфтяват в богатата на минерали вода от горещите извори. С тези бактерии те се хранят – нищо друго на дъното на океана, където не достига слънчева светлина, няма какво да се яде. Затова самите раци на свой ред служат за храна на морски звезди от семейството на членестоногите. Те причакват своите жертви в края на изворите.

Професор Джон Копли от университета в Саутхемтън обяснява, че важността на това откритие е и в това, че подводните топли извори край бреговете на Антарктида никой досега не е изследвал. Според него учените едва през последните години рискували да предприемат изследвания в тези опасни географски ширини. Самите извори са открити още през 1999 г., но за организацията на пълноценно мащабно изследване са отишли повече от десет години.

Всички резултати от проведеното проучване са публикувани в списание PLoS Biology

One thought on “Странен изгубен свят откриха учени край Антарктида

  1. Хубави неща, но все едно са писани от 8 годишен. Синтактичните грешки и недоглежданията в преписването на текста са показателни!!! Успех тинейджърчета със сайта, научете се да пишете(преписвате).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *