19/04/2024

Журналист предсказва бъдещето с удивителна точност

Джон Уоткинс работил в списание Saturday Evening Post. Редактор на историческия отдел на списанието Джеф Нилсън забелязал стара статия и решил да я публикува отново 112 години след първото й отпечатване, доуточнявайки някои удивителни предсказания в текста. Какво точно е „видял” Уоткинс преди толкова години?

Цифровата цветна фотография: Уоткинс, разбира се, не е използвал терминът цифрова и дори приблизително не е описал работата на компютъра. Но напълно точно разказал за това, как хората ще използват такива фотоапарати. „Фотоснимките ще се предават по телеграфа на всякакви разстояния. Ако в Китай след сто години стане сражение, най-ярките моменти от него ще попадат във вестниците само след час. И фотографиите ще предават истинските цветове”, се казва в старата статия.

По времето на Уоткинс снимките, направени в Китай, биха стигнали до редакцията в САЩ най-бързо след седмица. Фотографията тогава се възприемала като екзотична рядкост в пресата и въобще, а  цветната дори не била на етапа на научните експерименти. Според мнението на Патрик Тикер от американската неправителствена организация Общество на бъдещето на света, говорейки за изпращане на снимки на далечни разстояния Уоткинс фактически предсказал и появата на интернет.

Мобилните комуникации: „Безжични телефонни и телеграфни мрежи ще оплетат целия свят. Всеки мъж ще може да позвъни от центъра на Атлантическия океан на своята жена в спалнята й в Чикаго. Ние ще можем лесно да звъннем до Китай, както сега е лесно да се позвъни от Ню Йрк в Бруклин”, пише авторът през 1900 година.
През онова време международни телефони линии с покритие на такова разстояние още не са съществували, да не говорим за безжични комуникации.

Танкове и самолети: Макар първите описания и рисунки на танк да са направени още от Леонардо да Винчи, Джон Уоткинс достатъчно точно описал използването на „фортове на колела” във войните. Такива фортове, писал той, „ще се промъкват през открити пространства със скоростта на съвременен експрес”.

Освен това той писал за „летателни машини, които ще бъдат снабдени с телескопи, които ще виждат на стотици мили”. „Снабдени с фотоапарати, те ще могат да снимат позиции на врага на такива разстояния. Такива снимки много ясни и с такива размери, сякаш са направени на улицата, ще попадат на масата на командващите”, се казва в статията.

Първият управляем полет на апарат по-тежък от въздуха братя Райт извършили през 1903 г. Разузнавателните самолети, способни да снимат на големи разстояния, се появили значително по-късно. А първият бой с използване на танкове станал през 1916 година.

Полуфабрикатите: Готовите за консумиране блюда ще се предлагат в заведения, подобни на съвременните бакалии, писал още Уоткинс. Полуфабрикатите, които се продават сега в магазините доказват колко прав е бил той. Само дето предположил, че съдовете, в които ще се доставя такава хранаь, ще трябва да се връщат в бакалията. За сметка на това обаче предсказал, че продуктите ще се съхраняват в хладилници дълго време, което също съответства на сегашната действителност.

Оранжерии: „Зеленчуците ще се отглеждат доста по-бързо с помощта на силна електрическа светлина, която ще заменя слънчевата, пише Уоткинс. Според него в големи остъклени плантации, където в земята ще бъдат сложени проводници зимата може да се превърне в лято, а нощта – в ден. Това предсказание е реализирано частично, тъй като повече оранжерии сега минават без електроподгряване.

В неговите прогнози се споменава за доставка на продоволствие със самолети от държави, където плодовете вече са узрели.
Телевизия и уеб камери: „Човекът ще може да наблюдава целия свят. Изображения на хора и всевъзможни предмети чрез камери ще се предават по електрически проводници на екрани, отдалечени на няколко хиляди мили”, се казва още в статията. Това предсказание напълно съответства на съвременните транслации на живо в ефир и още повече – уеб камерите, които се появиха в края на миналия и началото на сегашния век.

Климатици: „Студен въздух ще идва от специални кранове и така ще може да се регулира температурата в дома. По същия начин, както сега пускаме от крана гореща и студена вода, за да напълним ваната”, пише Уоткинс. Според него топлият и студен въздух през ХХ век трябва да се доставя от специални големи станции – като за газ или вода.
Това със станциите не стана, но самото описание на принципа на охлаждане на въздуха в помещенията точно предсказва как действат съвременните сплит системи на кондиционерите.

Синтезатори: Уоткинс описал устройство, което ще позволява на музикантите да изпълняват произведения, намирайки се на големи разстояния – сигналите ще се предават с помощта на електричеството и ще се възпроизвеждат в друг град. Такъв не е създаден, авторът пише, че тези автоматични устройства точно ще възпроизвеждат звученето на инструмента.

Това доста прилича на описанието на синтезатора – „към инструмента ще бъдат добавени приспособления, които ще усилват емоционалния ефект от музиката”, пише Уоткинс.

Гигантски плодове: Прозорливият журналист предсказва и появата на „ягоди с размерите на ябълки”. Макар по отношение на ягодите да е бил прекалено оптимистичен (засега) като цяло в ХХ век са внедрени много по-едри от преди сортове на плодове и зеленчуци.

Свръх скоростни влакове: „Влаковете ще се движат със скорост 2 мили в минута. А експресите – със 150 мили в час”, пише авторът през 1900 г. Сто години след тази публикация в света съществуват влакове, които развиват 240 км в час, макар средната скорост на композициите да е доста по-ниска. Но рекордът, който принадлежи на френския влак стрела TGV, през 2007 г. достигна скорост от 574,8 километра в час.

В статията на Уоткинс предсказанията са далеч повече от описаните и не всички от тях са били толкова точни. Там има и такива предсказания, които не са се сбъднали дори в най-малка степен. Например, той писал, че към 2000 година в света няма да останат диви животни, а комарите и мухите ще изчезнат.

Друго негово несбъднато предсказание е, че век след 1900 г. в градовете няма да бъдат допускани машини. Вместо тях според него в градовете ще се появи развита мрежа от подземен транспорт.

Но пък предвидил, че през ХХ век английският език трябва да стане най-популярният в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *