17/06/2024

Здравните каси – чудовищата, които се хранят с пари

Здравните каси – не само българската, а и германските – си имат един любим израз: пари няма! И понеже уж няма, те постоянно раздуват бюрократичния си апарат и вдигат месечните вноски. А болните? Сами да се оправят!

Анализ на Бистра Узунова:

Това, че всеки дърпа чергата към себе си, е нормално. Ненормално е обаче, когато здравните каси – и тук имам предвид далеч не само българската, а и германските здравно-осигурителни каси – отказват да плащат лекарства за тежко болни, спешно необходими изследвания за редки заболявания или превенция за здравите. Ненормално е най-вече, защото класическият аргумент гласи: пари няма.

И понеже уж няма, постоянно се увеличават месечните вноски, закриват се болници, нараства броят на услугите и лекарствата, които касите не поемат. В същото време обаче постоянно се раздува бюрократичният апарат на самите осигурителни каси. Администрирането на финансовия недоимък е процъфтяващ бранш! По лукс и обзавеждане централите на редица здравни каси не отстъпват на банковите!

Това не е виц, това е тъжната реалност

В Германия има 140 здравни каси. Не е ли малко множко? Германско изследване, проведено наскоро, показа, че близо една четвърт от  общите разходи на обществените здравно-осигурителни каси отиват не за болните, а само за бюрокрация. Става дума за 176 милиарда евро! Нещо повече – бюрократичният вихър въвлича във воводъртежа си още и аптеки, частни лекарски практики, болници и пациенти. Така към официално декларираните административни разходи от около 9,5 милиарда евро годишно, се добавят и „скрити“ разходи от близо 18 милиарда, които не фигурират в никакъв бюджет.

Цитираното изследване сочи, че ако се намали бюрокрацията в здравните каси, месечните здравно-осигурителни вноски биха могли да спаднат от 15,5% на поне 14,2 на сто. Подобно нещо никак не е учудващо, като се има предвид, че в Германия има 140 здравни каси и 15 сдружения на практикуващи с касата лекари. И цялата тази самозахранваща се с бюрокрация система държи изряден отчет за всяка рецепта и всяко лекарско посещение, но пък няма пари за всички лекарства и процедури, необходими на осигуряваните.

Преди да дадат на тежко болен човек от хоспис най-простото очистително средство, струващо по-малко от 2 евро, медицинските сестри са принудени например да отговорят на въпроса: „Какви предварителни мерки предприехте, за да не се стигне до предписването на очистително?“. И това не е виц!

Всяка прилика с действителни лица НЕ е случайна!

В същото време здравните каси в Германия бомбардират лекарите с циркулярни разпоредби, някои от които са ненадминати по своя абсурд. Ето един пример от реалността: „Слагането и свалянето на компресионни чорапи да се изписва вече не с помощта на съюза „и“, а с наклонена черта, считано от 1.7.2011 година! Всяко неспазване на горната разпоредба превръща бланката в недействителна!“ – край на цитата.

И още един пример: на 91-годишен пациент, нуждаещ се от спешно катетеризиране, здравните каси отказали да платят манипулацията – с аргумента, че е трябвало предварително да представи план-сметка за очакваните разходи… Ако всичко това Ви е напомнило за други болници и страни, вината не е Ваша.

Автор: Б. Узунова, Редактор: А. Андреев

One thought on “Здравните каси – чудовищата, които се хранят с пари

  1. Кога ли чиновниците не са печелили и живяли на гърба на другите!
    ЧЕСТИТ НИКУЛДЕН на всички българи, Николаевци и Николети,с пожелание за здраве и голям късмет в живота!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *