28/03/2024

Проф. Пехливанов: Безумни изказвания по телевизията стряскат бъдещите майки

 

Професор Пехливанов

Бременните жени се страхуват. От много неща: как ще протече самата бременност, страхуват се от болката и от раждането, опасяват се ще бъдат ли добри майки на децата си. „При тези безумни изказвания, които се въртят по десет пъти на ден в продължение на седмица по телевизията: „Не ме е страх от раждането, а от лекарите” как няма да не се страхуват? Представяте ли се как се чувства една първескиня, като чуе това?

Въпросът постави  ръководителят на катедра „Акушерство и гинекология“ и началник на АГ клиника към УМБАЛ “Свети Георги”- Пловдив, проф. д-р Благовест Пехливанов, дмн. “Не трябва да се страхувате от раждането – предстои ви най-хубавото събитие в живота. То е възнаграждение за всички несгоди, които е трябвало да понесете по време на бременността”, каза професорът и търпеливо започна да успокоява със силата на медицинските аргументи бъдещите майки, дошли за четвъртото занятие на Безплатното училище за бъдещи родители в книжарница “Форум” в мол “Галерия Пловдив”.

Така те разбраха от професор Пехливанов, че всъщност всяка клетка и орган на бременна се променя. И предупреди бащите да бъдат по-търпеливи, когато половинките им казват, че са уморени. Те наистина се уморяват по-бързо и наистина не могат да вършат някои неща както преди. “Мъже, те не се лигавят. Просто телата им работят на по-големи обороти и затова по-бързо се уморяват”, обърна се професорът към бъдещите татковци в залата. Но за този проблем си има изход: просто задачите трябва да се разпределят на повече периоди, а между всеки от тях трябва да има почивка.

Именитият лектор обясни на жените, повечето от които преминават през гадане и повърщане, че често една препечена филийка хляб или бисквитка облекчават много състоянието им, че при киселини най-лошото е да се пие сода за хляб, че при запек – един от масовите проблеми на бременните, не трябва да се вземат хапчета, защото могат да предизвикат нежелани контракции. По-добре е да се наблегне на целулозни храни като зеле и круши, които облекчават проблема. И повече течности – минимум по 1,5 литра на ден. Това помага и за ниското кръвно, което също е масов проблем при бъдещите майки.

Бременните от един момент нататък започват да чувстват и болки в кръста и гърба. “Това не се лекува с лекарства, а с упражнения и йога за бременни”, съветва професор Пехливанов. Освен това жените страдат и от повишена влагалищна секреция. Но ако тя е белезникава и без мирис, нищо страшно. Ако е бяла като извара изисква консултация с лекар.

Един от често задаваните въпроси от бременните е: дали да породължат да работят. Разбира се, бе отговорът на професора – бременността не е болест. Но с уговорката, че това се отнася за нормалната бременност, но не и за патологичната. Както и, че има работа и работа. Ако тя е свързана с ацетони, лепила, радиация – в никакъв случай, работотателят е длъжен да премести на друго място бременната. Или пък ако работи в офис с 20 бюра в едно помещение или с клиенти в банка – все някой ще й кихне в лицето и ще я зарази с някой вирус.

Бъдещите майки научиха още, че е най-добре да се откажат от шофирането и дългите пътувания – особено в самолет. Има авиокомпании, които дори няма да ги допуснат на борда на самолета. Научиха, че не бива да ходят на токче по-високо от 3 сантиметра, че трябва да се откажат от баровете и заведенията, за да не си закачат нещо. Вместо това да се разхождат на чист въздух. При нормална бременност сексът не е никакво табу, а едно кафе на ден не е никакъв проблем. Научиха, че трябва да забравят за всякакви СПА процедури, сауни и турски бани, че трябва много внимателно да си избират боите за коса от реномирани и доказали се марки.

И разбира се, един от най-болезните въпроси за всяка бременна – дали ще бъде привлекателна партньора си през бремеността и след раждането. “Не яжте за двама – призова дамите професор Пехливанов. За вас може да няма, за детето ви винаги ще има, каза той и посочи нормите на качване на килограми, които са различни според това колко пълна или слаба е била жената преди да забременее.

Професорът е имал колоритна бременна, която наддала през бременността с повече от 35 кг. “Всичко, което не ме изяжда, мога да го изям”, обяснила тя. Е, такава жена как може да бъде привлекателна”, предупреди проф. Пехливанов.

Той обясни още на бъдещите майки как да различават случайни контракции от симптомите на истинското раждане. И помоли татковците: “Не се паникьосвайте. От вас просто се иска като дойде моментът спокойно да настаните жена си на задната седалка и да я заведете в родилното” .

Професорът беше засипан от въпроси като има ли смисъл да се ражда във вана, каква упойка да се избере при секцио, може ли таткото да присъства на раждането – това последното се оказа, че не е желателно.
“Трябва човек да стане гинеколог, за да разбере, че светът се крепи на жените”, обобщи професор Пехливанов.  А лекцията му продължи далеч повече от предвиденото.

Той призова бъдещите майки да не влизат в сайтове и форуми на тема бременност и раждане: “половината от коментарите по форумите са написани от хейтъри”, предупруди той.

Следващото занятие в Безплатното общинско училище за бъдещи родители ще бъде на 28 януари,  от 11 часа, в книжарница „Форум” в мол “Галерия Пловдив”. Лекторът Петя Милина ще говори  на тема “Какво да купим за бебето, което очакваме”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *