17/06/2024

Британският премиер: Моля, не ми давайте за пример България!

 

Камерън

В интервю за ВВС британският премиер се обърна към германския канцлер Ангела Меркел с думите: „Моля, не ми давайте за пример българите!“. Това той стори в отговор на въпроса на водещия журналист, защо не е подкрепил договора за спасяването еврото. По-долу предаваме пълния отговор на Дейвид Камерън, тъй като той засяга много аспекти от живота в България и Европа, като цяло:

“Питате ме защо не подкрепих опитите на Меркел и Саркози да успокоят ситуацията около еврото. Отговорът ми е еднозначен и ясен, защото са на грешен път. Те са се панкиьосали и в паниката си творят и говорят глупости. Това особенно ясно изпъкна, когато Меркел даде за пример страна като България и заяви, че едва ли не ние трябва да се учим от нейните политици и да следваме техният пример. Съжалявам, че трябва да го кажа, но тези думи издават липса на здрав разум, опити за евтина манипулация и най-важното липса на поглед върху проблема от хуманна гледна точка. Затова се обръщам към Меркел така: „Моля ви, не ми давайте за пример българите!“

За да стане по-ясно на нашите съграждани за какво точно говори Меркел и към каква участ ги призова, то аз ще си позволя да опиша състоянието и ситуацията която цари в тази малка и слабо позната на нашите сънародници и на европейците като цяло, балканска държава. И така, Меркел ни дава за пример нейната макроикономическа рамка и финансови показатели. Ако се вгледаме само в тях, то наистина България е достойна за пример, нисък бюджетен дефицит, малък външен дълг, но на каква цена и кой я плаща?

Ако се вгледаме внимателно под булото на тези макроикономически показатели, то ние ще открием, че България е страната на мизерията, това е най-бедната страна в Европейския съюз, а и в голяма част от света. Освен това, е най-корумпираната държава в съюза. Не случайно, холандците са непреклонни и твърдо отказват да приемат българите в шенгенското пространство. Как може такава държава да ни бъде давана за пример? На България ли трябва да заприлича Европейският съюз, ако е така то ние начаса сме готови да го напуснем.

Знаете ли, че голяма част от българските пенсионери живеят с малко над две евро на ден, че минималната заплата е малко над 6 евро на ден, като по-голямата част от работещите получават не повече от 10 евро на ден? Да и това е държава членка на Европейския съюз. Че една голяма част от населението, поради етническия си произход и липсата на каквато и да е адекватна политика е оставено да затъне в мизерия, неграмотност и тотална безперспективност. Тази част от населението живее при условия, които надали са били характерни и за живота през 18 век, но не само това, тази част от населението става все по-голяма като численост, с което проблемът относно бъдещото икономическо състояние на България се явява с все по-тъмни краски.

И още: Населението на тази държава се топи по-бързо отколкото в държав, където се водят военни действия. За последните десет години, населението на България се е стопило с над един милион или близо 13%. Пенсионерите са близо една трета от цялото население и делът им ще се увеличава в бъдеще, като се има пред вид ниската раждаемост. Емиграцията също е отнела голяма част от трудосопособното, активно и интелигентно население на България. Неграмотността, липсата на образование и моралният упадък в тази страна се разпростират заплашително извън рамките на определена етническа група и обхващат цялото общество, което го прави неспособно да реагира на различни политически манипулации и фалшификации. Така ли трябва да изглежда средният европеец, за да бъде Европа стабилна и еврото спасено?

Тази държава ни дава Меркел за пример, но моля бъдете търпеливи има и още! Да видим и техните политици, тези които са сътворили тази чутовна макроикономическа финансова стабилност с цената на мизерията и безпътицата на собствения си народ. Кои са те и как са успели? Не ще се впускам в прекомерни детайли, как тази държава е била разграбена, а икономиката й разпродадена на безценица по времето на така наречената демократизация, или как политиците й трупат капитали като консултанти, спомагащи разграбването на страната им от различни сенчести офшорни групировки.

Консултантските услуги в момента там са на мода сред политическата класа. Ще си позволя само да коментирам настоящия им премиер, чието минало се губи из тъмните сенки на явление, което българите наричат мутри, а ние организирана престъпност. Не са един или два дипломатическите доклади и други анализи, в които има податки относно участието на настоящия им премиер в трафик на наркотици и друга престъпна дейност.

Наскоро в България избухна скандал заради записи, уличаващи премиера им в покровителство над отделни бизнесмени, чрез възпрепятстване на държавните служители да си вършат работата и пряко нареждане да прекратят разследването си относно определен бизнесмен, който скоро след огласяването на записите почина. В записите изплуваха имената и на други политици от управляващата партия, опитващи се и успяващи да кадруват, използвайки именно своята моментна властова позиция. Не случайно България, както споменах, е най-корумпираната държава в Европа. Към това ли трябва да се стремим?

Този пример, г-жо Меркел, който вие ни дадохте е лош, глупав, недомислен и опасен. Опасен за Съюза, за обществото, за европейските ценности и морал, за стремежите и основните идеи, залегнали в устоите на създаването на Евросъюза.  И така да обобщим, имаме за пример държава с добри моментни финансови макроикономически показатели, постигнати благодарение мизерията, неграмотността, апатията и моралния упадък на обществото и корупцията, грабителството, безнаказаността и огромната наглост на политиците им, което при един задълбочен анализ се вижда, че води към заличаване на държавността, срутване на икономиката и унищожаване на нацията. Това ще бъдат дългосрочните резултати от тази прехвалена макроикономическа стабилност, постигната чрез горе описаните методи.

Е, г-жо Меркел, това аз като премиер на една държава като Великобритания, не бих могъл да приема, защото звучи налудничаво.

Нима трябва да закриваме училища и болници, да направим недостъпно качественото образование и медицински услуги, да обезлюдим обширни територии, така както това се случва в България , за да успеем да се преборим с кризата? Не е ли подигравка със здравия разум, да закриеш селското училище и болниците в малките населени места, като в същото време даваш пари на църквата по програма за развитие на селските райони? Да наливаш пари в асфалт и пътища, които хората да използват само и единственно, за да напуснат границите на държавата? Да наливаш пари в мегаломански спортни съоръжения, за проявите в които малка част от населението може да си позволи да си купи билет, докато младежите доколкото ги има, са оставени да висят пред компютрите и по дискотеките без да им се осигури друга алтернатива.

Нима, г-жо Меркел, сте забравили какво образувание е Държавата? Нека ви напомня – Държавата е обществено образувание. Тя е силна тогава, когато обществото е образовано, активно и здраво. Икономиката е силна тогава, когато обществото е съставено от образовани, предприемчиви, търсещи, мислещи, морални и здрави индивиди. Държавата служи на обществото, а не на икономиката. Обществото създава икономиката, а не икономиката общество. Да лишаваме гражданите от възможност за образование и развитие, за да спасим финансови институции, техните собственици и управители, които със своята алчност доведоха до настоящата финансово-икономическа криза, не без помощта на алчността и безхаберието на политиците, е меко казано цинизъм.

Цената на тази криза трябва да бъде платена не от средностатистическия гражданин, а от тези които са използвали Държавата, сигурността, протекцията и закрилата, която това обществено образувание дава, за да просперират и да трупат печалби. Това е солидарността. Тежестта, отговорността и цената на тази криза трябва да бъдат платени от тези, които измислиха кухи финансови инструменти и спекулативни техники, които търгуваха с илюзии, страх и лъжи, а не да ги спасявате с цената упадъка на обществото. Защото тези мерки, които искате да се въведат, водят до удължаване на агонията, до упадък и унищожение, до война.

Ако България, която ни давате за пример, все още съществува, то това е благодарение на емигрантите, които подпомагат своите близки като им изпращат част от заработените в изгнание пари. Знаете ли, че в момента в така прехвалената ви България чуждестранните инвестиции са по-малко от парите, които емигрантите пращат на близките си? Ако това е моделът ви за финансова стабилност, то кажете ми къде да емигрира средният европеец – на Луната, на Марс, на Плутон?

Г-жо Меркел, съвземете се! Градете общество, финансирайте науката, образованието, културата и здравеопазването. Наблегнете на морала и хуманизма, образовайте гражданите в исконните европейски ценности, върнете философията, реториката и етиката в училищата. Накарайте хората да мислят. Създавайте човеци, а не роби –  подтиснати и унижени. И тогава, тези човеци, възпитани в духа на хуманизма, солидарността и морала, ще създадат общество, а обществото ще създаде икономика, стабилна и просперираща.

Всичко останало е България. Затова, моля ви, не ми давайте за пример българите!

5 thoughts on “Британският премиер: Моля, не ми давайте за пример България!

 1. Камерън явно доста добре познава България и ситуацията в страната за съжаление наистина е така. Обаче какво общо има това с Финансовата стабилност на Англия и с мерките които ще се вземат, ЗАЩО дава бедна България за пример, че държави със стабилни финанси в ЕС има и богати: Финландия, помалко богати Полша, Чехия и тнт. ЗАЩО дава именно България за пример. Много просто за да уплаши всички и да не слушат този който говори: Простирай се според чергата си. Българинът може и да е беден но знае че две и две прави четири и ако имаш пари за два хляба само няма как да ядеш четири ( както англичаните ) и че ако ги ядеш някой друг ще трябва да ги плати ( индийците в продължение на век са хранили прословутите прародители на умния Камерън, сега ги хранят други ). Господин камерън да се извини на България не за обяснението пред целия свят за това каква е наистина ситуацията в България ( наистина го поздравявам за неговите точни знания за нашата страна )а за това че използва мизерията в България за политиката си.

 2. Няма такова интервю, защо изобщо се хващате на манипулации. Проверих цялата британска преса, все някой щеше да го отрази, да не говорим, че никой държавник не би говорил по този начин дори и да мисли изброените неща за България.

  Не мога да повярвам, че има хора, които все още се връзват на подобни провокации като Станислав…

 3. Публикуването на измислени съчинения на теми „Моля не ми давайте за пример България“, „Тихо да не събудим българите“ и изказването на бившия гръцки премиер Георгиус Папандреу от рода на „Искате ли да ги стигнете българите“, при това без задължителен линк от медията, която представяте, е меко казано медиен тероризъм. Споменатите от мен съчинения дотолкова си приличат по начин на мисъл, изложение, стил и т.н., че веднага се долавя очевадната прилика между тях, без съмнение са дело на един автор, който по разбираеми за него причини е анонимен. Нещо повече- самият Дейвид Камерън вероятно е наясно със ситуацията в България дотолкова, колкото му позволява осведомеността от западните медии, в които България почти не се споменава, а когато има някакъв повод за това винаги в негативна светлина. Почти съм убеден че Камерън е наясно само за географското положение на България на картата и почти нищо помече от това.

 4. Признавам си хлътнах яко в провокацията, за това помогнаха и едно предаване в радиото по темата. Случва се, човек като е вбесен за някои изказвания на други чужди политици не може да различи истината от измисленото. Благодаря върпреки това че малко се съвзех в бесът си. Не си мислете обаче че в чужбина ни жалят с думите си, слушал съм за съжаление толкова пошли използвания на името България че ме е хващало яд а и примерите с богато общество създадено на принципът на постоянно покачващ се дълг е веруюто на цяла западна Европа.Поздрави ма всички.

 5. Тази статия определено е авторска – едва ли Камерън ще говори толкова време за България – той не би произнесъл повече от едно изречение, да речем – заглавието. Много е тъжна. Иначе всичко е просто така, т. е. е вярно. На критиците на статията ще кажа, че изобщо не е важно кой я е написал и дали е автентична.
  А иначе за властта и властниците трябва да се говори именно и само по този начин. Това не е характерната за българина злоба, а е основен принцип при демокрацията. Особено, когато става дума за самозабравили се и разбогатяващи се за половин мандат управленци – те трябва безмилостно да бъдат разстрелван със слово. Както се казва – от упор. Няма по-силно оръжие от истината произнесена на глас.
  Никога не трябва да се забравя, че сами си избираме властниците, без значение кой ни ги е пробутал. Сами си ги „назначаваме“ за управленци. После сърбаме попарата. Мандат след мандат. То не бяха очаквания, то не бяха мандати!… Кой ли да ни е виновен?…
  Правят с нас каквото си поискат, а ние си траем, мълчим си, най-много да мрънкаме под юргана – та да не ни чуят. „Толерантни“ сме,… с извинение…
  А всъщност тези, които си мълчим сме просто съучастници в престъплението. С мълчание си.
  Първо, избираме си тези, които ще ни „оправят“ (по съответният начин) и после си мълчим – както се казва – „Кой ни с’а в гащите?!“
  Без уважение: Само изключително смачкан, да не кажа прост народ, може да избира и след това да търпи такава, с извинение „политическа класа“ и такава, с извинение „олигархия“.
  Хора, става дума за ликвидацията на България. Пред очите ни.
  Става дума за класическо самоубийство от слабоумие и за класически „геноцид по целесъобразност“, спрямо собствения ти народ. Пак от слабоумие. И за едни пари в аванс …
  Има такъв филм!?
  Между другото, възраждането на България е започнало от следното изречение: „О, неразумний юроде, поради что ….“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *