25/04/2024

НАСА кани доброволци да търсят извънземни на Луната

 

На Луната наистина има странни обекти

Американската космическа агенция НАСА се надява доброволци да й помогнат да открият на Луната следи от извънземни цивилизации. С тази цел в мрежата са качени повече от 340 хиляди фотографии на загадъчния спътник на Земята, които са били получени от работата на сондата Lunar Reconnaissance Orbiter ( LRO).

Учените от САЩ предлагат ползващите интернет да се включат в търсенето на извънземни артефакти и следи от чужди бази и кораби на висококачествените фотографии на повърхността на Луната, получени от LRO. Пол Дейвис и Робърт Вагнер от университета в щата Айова в град Тусон са на мнение, че внимателното изучаване на тези фотографии не е по силите и на най-големите научни колективи. За това те предлагат два варианта на решаване на този проблем.

Първият включва организация и поддръжка на централизирана мрежова структура, използваща изчислителните мощности на компютрите на ползвателите за решаване на различни еднотипни задачи.

Това не е единственият проект, в който учените се опитват да задействат силите на доброволците за решаване на сложни и ресурсоемки изчислителни задачи. Най-популярната в момента изчислителна мрежа BOINC например, организирана от калифорнийския институт Бъркли през 1999 г., се използва за решаване на цял спектър от задачи, в това число и откриването на извънземен разум ( проект SETI@home) и определяне на пространствената структура на сложните белтъци на основата на известни от по-рано последователности на аминокиселините.

Вторият път за търсене на следи от извънземен живот на Луната предполага включване усилията на самите доброволци, а не на техните компютри. Учените предлагат  да изпращат по няколко фотографии на астрономите любители, които да отбелязват най-подозрителните места на снимките от повърхността на Луната и да дискутират техния вероятен извънземен произход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *