26/04/2024

Дойче веле: Проектът Европа издиша

Европейският механизъм скърца доста силно, а идеята за Обединена Европа изглежда загуби част от своята привлекателност. Това показва актуално изследване, според което все по-малко европейци вярват в общата валута.

В момента няма нито една европейска страна, в която мнозинството от гражданите й да смятат, че въвеждането на еврото е било добра идея. Почти никъде не вярват, че европейската интеграция е стимулирала националните икономики. Единственото изключение е Германия, където 59 на сто от населението свързва членството в ЕС с повече благосъстояние.

Това показват резултатите от изследване, проведено от престижния американски изследователски институт Pew Research Center в 8 европейски държави – Великобритания, Франция, Германия, Испания, Италия, Гърция, Полша и Чешката република. Само 34 процента от анкетираните в тях смятат, че страните им са спечелили от членството си в ЕС. Най-малко хора в Европа вярват на Европейската централна банка (ЕЦБ). Само поляците, макар страната им да остава извън еврозоната, заявяват, че банката си върши добре работата.

Какво плаши хората?

Най-големите грижи на европейците в момента са безработицата, задълженията и ръстът на цените. Изследването показва и някои доста изненадващи резултати. Така например в Германия, където безработицата е рекордно ниска, най-много хора (70 %) се страхуват, че могат да останат без работа. Обратното важи за цените – едва всеки втори германец е посочил като проблем покачването на цените. За сравнение в страните с висока инфлация преди въвеждането на еврото (Гърция, Италия, Испания) хората разпознават в ръста на цените сериозна заплаха, съответно 93%, 89% и 74%).

Европейците не са единни и относно предприетите мерки за излизане от кризата. Докато мнозинството от британците, французите и германците са против спасяването на закъсалите страни с общи европейски средства, испанците, италианците и гърците, но така също и чехите смятат, че това е най-добрият начин да им се помогне.

Гърците се смятат за най-работливи

Авторите на изследването са категорични, че обратно на разпространеното схващане не Германия, а Гърция е изпаднала в дълбока изолация в рамките на ЕС. На въпроса „Коя нация е най-работлива“ почти всички са посочили германците. Единствено гърците настояват, че те работят най-много. Докато повечето европейски народи имат добро мнение за германците, 78 на сто от гърците не ги харесват. Неодобрението сред гърците за работата на канцлерката Ангела Меркел бележи 84%, докато във всички останали европейски страни мнозинството мисли, че тя се справя добре в кризата.

Най-добро мнение за своята държава имат германците – 82% от населението, следвани от британците (78%). Доста изненадващо на трето място идват гърците със 71% положително мнение за страната си. Обратното – повечето европейски граждани не хранят много добри чувства спрямо гърците, но пък германците, британците и французите са положително настроени спрямо италианците и испанците. Ще рече, че в Европа все още има силни чувства на симпатии и солидарност, които могат да послужат за задълбочаване на европейската интеграция.

АГ, ДВ, ДПА, Е. Лилов; Редактор: Б. Узунова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *