18/04/2024

Учени: Невероятни кристали са паднали на Земята от космоса

Учени от Европа и САЩ изясниха, че открит в Русия уникален минерал, е попаднал на Земята от космоса. За това се съобщава в статия, публикувана в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Квазикристалите се отличават от обикновените кристали по своята вътрешна структура, която притежава оси и симетрии от различен порядък. Историята на тяхното откритие е почти детективска.

Теоретично съществуването на квазикристалите е предсказано в началото на 80-те години на миналия век, а през 1982 г. и доказано от учения от Израел Даниил Щехтман. По онова време колегите на Шехтман се отнесли към това скептично. Според някои съществуването на квазикристалите било напълно невъзможно. Въпреки това те всички по-късно успели изкуствено да ги създадат в лабораторни условия.

След дълги търсения квазикристали са били намерени и в природата – вътре в минерала катирхит. Бил е открит през 1979 г. от геолога Валерий Крячко в района на коритото на река Катърка в Чукотка. През 2009 г. група американски изследователи под ръководството на Пол Щайнхард старателно изучила този малко известен и непривлекателен на вид минерал и открила вътре в него естествени квазикристали. През 2011 г. Щехтман получи Нобелова награда по химия – със закъснение от 20 години след откритието му.

Опитвайки се да изясни по какъв начин квазикристалите са се формирали в природни условия Щайнхард и неговите колеги щателно проучили образци от катерхит и изяснили, че в крайна сметка квазиктристалите са попаднали на Земята от космоса. Съдейки по всичко, те били част от метеорит, паднал на нашата планета приблизително преди 4,5 милиарда години.

По какъв начин квазикристалите са се сформирали в космоса тепърва ще се изяснява. В лабораторни условия те се получават много трудно – за 25 години това се е случило само сто пъти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *