29/04/2024

Заедно със снега заваля и силно отровният живак!

Дълго очакваният сняг, който падна, ще донесе не само предпразнично настроение, но и смъртна опасност за всички жители на Земята. Учените вдигнаха тревога: във валежите е открито неимоверно голямо количество живак. И повече от всичко плаши фактът, че този отровен метал може да проникне в хранителната верига и по този начин да попадне на масата на човека.

Голямо количество живак се съдържа в емисиите от промишлеността, които се образуват в резултат от изгарянето на гориво. В атмосферата тежкият метал се окислява и после може да се върне на земята заедно с валежите. В резултат на метаболизма на микроорганизмите окисленият живак се превръща във високо токсичното съединение метилживак, което по своето отровно действие превъзхожда много пъти самият живак. Това химическо образувание е способно да се натрупва в организма на човека и да предизвика поражения върху нервната система, както и ужасната болест Минамата. Нейни основни симптоми са отслабване на слуха и зрението, нарушаване на съзнанието и паралич. В тежките случаи леталният изход настъпва след месец.

„Живакът се разнася на много километри от местоработата. Например изхвърлените емисии от горящи в Азия въглища могат да обиколят земното кълбо няколко пъти преди да се окислят, а после заедно с дъжда или снега да паднат в Европа”, изказва опасенията си Сет Лиман, ръководител на направеното проучване от Вашингтонския университет. Резултатите от него са публикувани днес в списание Nature.

Група експерти под ръководството на Лиман проучила данните, получени от сонда, извършила двумесечен прелет над Европа и Северна Америка през октомври –ноември миналата година. Специално устройство било конструирано от инженерите на Вашингтонския университет и поставено на сондата. То има възможност да определя както окисляването на живака, така и химическия елемент в чистия му вид в една проба от въздуха. На всеки две и половина минути приборът фиксира химическия състав на височина от 5 до 7 километра, а също и в потоците, спускащи се от стратосферата.

Резултатите показали, че окисляването става в горните слоеве на атмосферата. За сметка на тази реакция живакът получава възможност да се върне на Земята и да проникне в екосистемата. След като попадне в организмите на бактериите получава „пропуск”  за хранителната верига и без повече бариери попада в човешкото тяло.

Даже слабо отравяне с тежки метали може да доведе до сериозни последствия. Така биолози от университета във Флорида открили, че отровените с живак самци от няколко вида птици престават да се съешават с женските и започват да проявяват известен интерес към представителите от своя пол. Но като основни източници на токсина учените посочват рибата и морските дарове.

Човекът е подложен на подобно въздействие в не по-малка степен от птиците. Специалистите предупреждават любителите на „японската диета” за потенциалната опасност от увлечението по суровата риба, мидите и скаридите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *