25/04/2024

Анемията на МВР

А колите горят ли, горят...

Подпалвачите на коли остават неразкрити – въпреки огромната власт на МВР. С други думи: повече власт не означава повече ефективност. Напротив, повечето власт означава желание за още повече власт. Борисов вече го доказа.

Коментар на Татяна Ваксберг:

Отказът от права няма да доведе до повече сигурност. Който мисли обратното, да погледне палежите на коли в София. През последните години МВР разшири подслушванията и достигна удивителен бюджет, но сега демонстрира, че не успява да залови дори и вандали на дребно.

За един месец в София бяха запалени 49 автомобила. Някои от тях бяха подпалени включително и на метри от дежурни полицаи. МВР арестува двама заподозрени, като заяви, че между тях няма установена връзка. Палежите не спряха след тези арести.

Богато, по-богато, МВР!

Разбира се, МВР не може да бъде упреквано в това, че не е осъществило превенция за тези престъпления и не е предотвратило палежите. Това надали би било по силите и на най-могъщата институция. Но МВР със сигурност дължи обяснение за своята неспособност да разследва престъпни групи, да ги проследи и да ги арестува. Тази неспособност буди два пъти повече безпокойство на фона на правомощията, служителите и парите, с които МВР разполага.

По данни на Евростат от миналата година България е на четвърто място в Европа по численост на полицейските служители. Без да броим състава на гранична полиция, на 100 000 граждани се падат 402 полицаи. Българското правителство оспорва тези данни, твърдейки, че мястото е всъщност 11-то и полицаите са по-малко. Но като сравним кой какви данни ползва, за да направи своите изводи, излиза, че данните са почти едни и същи, просто МВР ги чете по различен начин.

МВР има и един от най-високите бюджети в Европа по процент от брутния вътрешен продукт. Огромна част от него отива за заплати на полицаите, както посочва изследване на Института за пазарна икономика. Според същото изследване това е добър пример за неефективна институция – с много служители, ниски заплати и слабо оборудване.

На този фон се разширява подслушването. Данните по тази чувствителна тема са твърде много и достатъчно противоречиви, но едно число поне е сигурно – според доклад на ВКС миналата година броят на подслушванията е скочил тройно, като полицията е подслушвала близо 16 000 души. По данни на вестник „Сега“ министър Цветанов използва средно по три пъти в седмицата своето правомощие лично и по изключение да нарежда използването на СРС.

Все някой друг им е виновен

Парламентарната комисия по контрол на СРС заяви през лятото, че съществува проблем, по-голям дори и от подслушването. Това са данните за наблюдение на телефонния и интернет трафик. През изтеклата година са били издадени около 50 000 такива разрешителни. Тези данни не посочват съдържанието на разговора, но дават представа кой с кого общува и колко дълго.

Случаят с подпалените коли и видимото полицейско безсилие пред този факт е нагледен пример за това как повече власт не означава повече способности, нито повече ефективност. Напротив, повечето власт означава желание за още повече власт. Премиерът вече го доказа – запитан защо МВР не се справя, той предположи, че причина за това е не друго, а информационният поток. Според Борисов медиите са тези, които с репортажите си насърчават евентуалния извършител. Чудно кое право още ще трябва да се жертва, за да може обществото да разчита на най-елементарно разследване.

DW: Автор: Т. Ваксберг, Редактор: А. Андреев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *