11/08/2020

Пресели се в отвъдното още един голям пловдивчанин – Иван Андонов

Големият български режисьор Иван Андонов почина в четвъртък на 77-годишна възраст, съобщи БНТ. „Няма да съобщаваме никакви подробности около края на Иван Андонов – изпълняваме неговото многократно изразявано и последно желание“, каза Кирил Маричков, чиято сестра е съпруга на режисьора, съобщи БТА.

„Иван Андонов казваше, че през живота си е правил много спектакли и циркове, затова не иска около края му да се прави нов спектакъл“, допълни Маричков.

Андонов е режисьор на някои от най-обичаните български филми – „Дами канят“, „Вчера“, „Опасен чар“.

Роден е на 3 май 1934 г. в град Пловдив. Като дете, любимото му занимание е рисуването, но той ще се върне активно към него в един по-късен етап от живота си. Завършва театралната академия в София през 1956 г. Една година по-късно вече се снима като актьор в първия си игрален филм – “Години за любов” (1957 г.). На следващата – 1958 играе в един от незабравимите български филми – “На малкия остров” по сценарий на Валери Петров и под режисурата на Рангел Вълчанов.

В средата на 90-те режисира и емблематичния за българския преход „Дунав мост“, а през последните години се занимава с живопис.

(Visited 176 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *