25/09/2020

Природозащитници алармират ЕС за поправките в Закона за горите

Заради предлаганите промени в Закона за горите, които облекчават строежа на влекове и лифтове в планините, политическа партия „Зелените“ иска оставката на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и още днес сезира Европейската комисия за нерегламентирана държавна помощ.

Това каза в Националния пресклуб на БТА днес Андрей Ковачев, член на Националния съвет на партията.

Ще се обърнем към всички правителства в ЕС за да преценят те дали българското правителство може да се бори в корупцията, каза Ковачев. Тези промени са в ущърб на обществото.

Кабинетът прие на последното си заседание поправките в закона, с които се облекчава режима за строежи в природните паркове. Така ще могат да се строят ски писти и лифтове без промяна на предназначението на земята.

Промените в Закона за горите спестяват на фирмите 60 млн.лв., които иначе трябваше да дадат за разрешителни за строеж, каза Живко Богданов от „Световен фонд за дивата природа“ /WWF/. Тези промени са идеална форма на държавна помощ, която може да бъде санкционирана от Европейската комисия, посочи той.

Промените в закона за горите са коледен подарък за офшорни компании и отворена врата за ограбване на българската природа, каза Петко Цветков от фондация „Биоразнообразие“. С тези промени ще бъдат създадени фиктивни влекове, като претекст за сеч на гората, каза още Андрей Ковачев.

Земеделският министър Мирослав Найденов отрича упреците. Той обясни, че приетият преди половин година закон е наложил изключително рестриктивни мерки по отношение на развитието на ски туризма.

В началото на зимния сезон „Витоша ски“ спря лифтовете и постави ултиматум за промени в закона, за да ги пусне отново. Затова в понеделник почитатели на зимните спортове откриха с протест ски-сезона на Витоша.

Има маса спекулации и е най-добре да има закон, който да регламентира териториите, където са ски пистите, да не се получават проблеми като тази година и се надявам, че на Витоша ще продължат хората да карат, казва премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание в сряда по повод измененията и допълненията в Закона за горите, стана ясно от публикуваната стенограма.

„Вижте конкуренцията в Европа е огромна в зимния туризъм. Нашите курорти Боровец, Банско и Пампорово в момента са толкова атрактивни, в Стара планина започват да развиват по-малки, но достатъчно атрактивни ски писти с инфраструктура от хотелчета от семеен бизнес и вече тази конкуренция не им харесва на големите курорти в Европа“, обръща се премиерът към министрите си.

„Между другото трябва да започнете да назовавате с истинските имена и някои, разбира се, еколозите са наши основни партньори, еко организациите, които са в подкрепа на това, че защитаваме природата и я развиваме и екологията толкова много през последните години, но там има такива сдружения, които биват финансирани именно от конкуренцията на българските курорти. Нека всеки да отиде в Австрия, да отиде в Швейцария и да види колко ски писти и лифтове има там и да ги съпостави с нашите. Значи там може, а в България не може“, пита премиерът, цитиран от dir.bg.

Борисов дава пример с Банско, където много инвестиции са налети в строителство, но по никакъв начин природата не е увредена от инфраструктурата по планината.

„Така че понеже са кресливи някои от тях въобще няма да им се плашите и ще ги назовавате с истинските имена и най-вече, когато говорят такива неща пратете да снимат как е в Европа. Колко километра лифтове има в Алпите, колко имат в Пирин, в Пампорово или колко имат в Боровец и ще видят разликата, защото ски спортът е скъп спорт. Туристите в тази дестинация са скъпи туристи“, казва още министър-председателят.

(Visited 54 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *