29/03/2024

Борисов хвърли Плевнелиев в битката за президентския стол

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и министърът на правосъдието Маргарита Попова са кандидатите на ГЕРБ за президент и вицепрезидент. Двойката, която ще влезе в битката за „Дондуков“ 2 бе официално обявена в централния офис на партията от премиера Бойко Борисов.
Вътрешният министър Цветан Цветанов, който е и председател на предизборния щаб на ГЕРБ, заяви в началото на пресконференцията, че точно преди 10 години на 4 септември се е запознал с Борисов. Ако тогава някой им  бил казал, че ще се занимават с политика, може би щели само да се изсмеят, разказа още вицепремиерът.

Самият Борисов каза, че не помни това, но че думите на Цветанов са го накарали да осъзнае колко са остарели.
„Няма да крия, че много се дразнех години наред на вашите въпроси – ще се кандидатирате ли за президент“, обърна се той към медиите и добави, че се надява от днес журналистите да спрат да говорят, че да си президент е бягство от отговорност.
„Надявам се с днешното обявяване на кандидатурата ни да престанете да унижавате президентската институция. На следващите президентски избори кандидатът ще съм аз“, потвърди думите си от неотдавна министър-председателят.

Той посочи, че са се спрели на тези две кандидатури, защото според ГЕРБ България има нужда от една модерна визия. „Трябва ни модерен човек за този пост“, подчерта той по адрес на Плевнелиев.
„Постарах се в правителството да не се получи никакъв вакуум. В регионалното министерство има много силен екип, това е благодарение на Плевнелиев. Преценихме, че вицепрезидент, излязъл от съдебната система, пък би могъл да помогне за реформата в тази област“, добави Борисов.

„За мен нищо не се променя. Аз продължавам да работя за модернизирането на България. Като президент ще бъда действен, ще търся решения, ще работя гражданите да формират дневния ред на институциите. Няма да си мълча, когато националните приоритети са в опасност. Няма да политизирам, няма да влизам в политически интриги“, заяви самият Росен Плевнелиев.

Той припомни, че е роден в малък град (Гоце Делчев – бел. ред.) и е син на двама учители.
„Бях най-добрият ученик в математическата гимназия и не се притеснявам да бъда лидер, инженер съм по образование, човек, който разбира от математика. Когато спях по паркингите в Германия не очаквах, че след 7 г. ще участвам в строителството на Райхстага. Управлявах големи чуждестранни инвестиции, научих се на прецизност, дългосрочност. Продължавам да работя и разширявам хоризонта, възможностите си. Дълбоко вярвам, че ще изградя президентската институция като стратегически център на България за определяне на приоритети. Гласът на президентът е силен“, каза още той.
Според него Маргарита Попова е символ на антикорупция и на решителност, когато трябва да се отстояват националните интереси.

От своя страна кандидатът за вицепрезидент изтъкна, че ГЕРБ прави много силен ход с избора на нейната кандидатура, като показва, че правосъдието ще е приоритет.
„С такъв избор България може да бъде пример в Европа, ако бъде дадено доверие на нашата кандидат-президентска двойка. Силата и решимостта не са запазено поле за мъжете, а на професионалистите. Единственият диктат, на който се подчинявам, това е правото и законът, и нищо друго. Не допускам вмешателства в моята работа“, подчерта Попова и добави: „Благодаря ви и гласувайте за нас“.

Кандидат-президентската двойка ще бъде регистрирана първа още утре, уточни Цветан Цветанов.
В сряда пък ще бъдат обявени новите министри, след като Плевнелиев и Попова подадата оставки, добави Бойко Борисов, който изтъкна, че не иска те да са с единия крак в предизборната кампания, а с другия – в министерствата.

По-рано днес бяха оповестени резултатите от проучване на MBMD, според което, ако изборите бяха днес, Росен Плевнелиев би спечелил 32.7%.

До преди някоко месеца регионалният министър беше категоричен, че няма да се кандидатира за държавен глава, защото е експерт. През април той заяви, че не са водени разговори с него за това и се надява да не се случи. Дотогава се смяташе, че избраникът на ГЕРБ ще е вицепремиерът Цветан Цветанов, който беше посочен лично от премиера Борисов. След няколко скандала около вътрешния министър обаче, се заговори за кандидатурата на Плевнелиев. В началото на август той вече не отричаше, че ще влезе в битката за президент и заяви, че кандидатурата му е хипотетична. Преди два дни пък стана ясно, че той вече снима предизборен клип.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *