26/04/2024

Учени: Светлинното замърсяване на планетата ни води към страшна трагедия

Отдавна се дискутира, че светлинното замърсяване на нощното небе става сериозен проблем за човечеството. И ако жителите на съвременния мегаполис не преживяват кой знае как факта, че не могат да видиятнощното небе или Млечния път, то нощните насекоми страдат сериозно тъй като се ориентират по звездите.

Един средно голям рекламен билборд води до гибелта на 350 хиляди насекоми годишно. Намаляването на тяхната популация може да наруши хранителната верига, което заплашва всички ни с екологическа катастрофа – птиците и някои видове животни просто няма да има с какво да се хранят и ще загинат. Скоро след тях тази съдба ще сполети и други животни и накрая – и човека, предупреждават немските учени.
Кристофър Киба от Свободния университет в Берлин и екологът Франц Холкер, координатор на проекта а Verlust der Nacht се занимават с изучаването на равнището на поляризация на светлината. Нощните насекоми използват за навигацията си своеобразен компас – те се движат, ориентирайки се по потоците на поляризираната светлина. Човек може да я види само с помощта на специални обективи, докато в същото време бръмбарите различават няколко нейни разновидности. Силните градски светлини намаляват поляризацията, поради което насекомите объркват пътя си, попадат в лампите или се разбиват в стъклата на фенерите.

„При нормални условия нивото на поляризация трябва да е 70-80 на сто, но в Берлин заради голямото количество на аерозоли във въздуха този показател пада до 55 на сто. А в нощно време представлява едва 11 %. Ефектът на деполяризацията се наблюдава дори извън пределите на града. На пръв поглед при отсъствието на улично осветление показателите би трябвало да се възстановят. Но ние фиксирахме ниво едва от 30 %”, коментира Киба.

Тези първични изменения, подчертават учените, не показват истинските мащаби на трагедията.

Трябва да се отбележи, че тези замервания са били направени в Берлин през зимата. През лятото нощните пеперуди, щурците и другите нощни пътешественици са доста активни по времето, когато луната е по-ниско, отколкото през зимата. А това означава, че и светлината й по-малко се вижда, обяснява Киба. Проблемът е сериозен, при това в Берлин нивото на уличното осветление е значително по-малко, отколкото в други големи градове с подобни размери.

Страдат не само насекомите. Яркото сияние на мегаполисите отклонява от пътя им прелетните птици, които умират от студ, защото ме могат да намерят своя миграционен маршрут.

Дълго време ярките лампи по брега на Флорида привличаха новородените морски костенурчета и те гинеха под колелата на автомобилите докато властите на щата не започнаха да се борят с този проблем. Собствениците на имоти например сега са задължени през нощта да изключват лампите в градините си, както и да пускат щори на прозорците си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *