28/03/2024

Хайнц Брам: Борисов и Доган имат нужда от опитомяване

Демагог?

На Борисов и Доган не би им навредило, ако успеят малко да подобрят контрола върху изказванията си – казва германският политолог Хайнц Брам. Същевременно той констатира, че на българите езикът на Борисов явно им допада.

България – страна на абсурдите: все повече километри пътища за все по-малко хора, много медии и малко медийна свобода. Така вижда България в началото на мандата на Росен Плевнелиев германският политолог Хайнц Брам.

Единствената изненада на тези избори е малката преднина, с която Плевнелиев се наложи над кандидата на социалистите Ивайло Калфин, казва Хайнц Брам. Според него това може да означава, че вече не всичко, което управляващите правят, непременно се харесва на избирателите. Не само за Плевнелиев ще бъде добре, ако той се отнесе сериозно към задачата си и намери сили да бъде независим президент. Ще рече – да не е винаги съгласен с премиера Борисов, на когото дължи всичко, вкл. този президентски пост, допълва Брам.

Разни страни, разни управници

Подкрепата на Ахмед Доган за кандидата на социалистите все пак не се оказа достатъчна, за да успее Калфин да надвие Плевнелиев. Означава ли това, че Доган губи от силата си? Или по-скоро, че Борисов става все по-силен? Кое е по-вярното от тези две твърдения?

Хайнц Брам:

„За мен оптималният вариант би бил, ако и двамата съумеят да се придвижат малко п? към умерената среда. Доган има нужда от опитомяване на езика си, да не си присвоява така контрола върху българските турци. А на Борисов също не би му навредило, ако успее малко да подобри контрола върху изказванията си. Например думите му, че балотажът на тези избори щял да бъде избор между него и Ахмед Доган. Изборът все пак беше между Калфин и Плевнелиев. Смятам това за демагогия, която не е достойна за един министър-председател. Да не говорим, че това изобщо не е европейско поведение“, казва Хайнц Брам.

От манталитета на българите ще зависи колко дълго още ще търпят да ги заливат с умерено популистки изказвания. Очевидно на тях им харесва езика на Борисов, който много лежерно и без никаква предварителна подготовка просто казва първото, което му хрумва. С това той успява да се покаже като управник, който стои близо до своя народ. Но хората са различни в различните страни – едни си пожелават повече сериозни политици, други харесват повече управниците, които говорят по-свободно и по-достъпно за хората, казва германският наблюдател.

А българите вярват ли, вярват…

За него е трудно да даде разумно обяснение на това какво кара най-бедните граждани в целия ЕС, с катастрофално здравеопазване и лоша образователна система и с много проблеми с ромското малцинство, да продължават да подкрепят управляващата партия, която е заета основно със строежа на много километри магистрали за все по-малко българи. Хайнц Брам:

„Българите се топят. Това е един от най-сериозните проблеми на България, а аз не виждам този проблем да занимава управляващите. В същото време медийната свобода се влошава драстично – България се мери по този показател с държави от Африка. Въпреки това българите продължават да вярват, че Бойко Борисов и неговата партия са единствената надежда за страната. Защото без Борисов нямаше да има нито ГЕРБ, нито Плевнелиев щеше да стане президент!“, казва германският експерт и добър познавач на България Хайнц Брам.

Автор: Емилиян Лилов, Редактор: Д. Попова-Витцел, Дойче Веле

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *