16/05/2022

Двеста хиляди празнуват имен ден на Гергьовден

Свети Георги

Близо 200 000 българи празнуват на Гергьовден, показват данните на НСИ. Името на Свети Георги носят 174 хил. души, което го прави най-разпространеното сред мъжете в страната. Имен ден днес празнуват още Гергана, Галя, Галина, Галин, Гана, Ганчо, Ганка, Гинка, Гергина, Гиргин, Гюро.

За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година. Гергьовден се почита от народа като празник на земята, земеделието и животновъдството, а Свети Георги е покровител на овчарите и стадата. На този ден се прави курбан в чест на светеца, пече се агне – всички се събират на празнична трапеза с песни, свирни и танци.

Християнският Великомъченик св. Георги Победеносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклетиан (284-305). Постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности. На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун.

Страстен привърженик и защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен през 288 г. Според житието недалеч от гроба му се появявал змей, който опустошавал околността. Светецът успял да порази с копието си чудовището. Оттогава се ползва със славата на един от най-изявените конници в християнството, поради което е избран за светец – покровител и на войската.

dnevnik.bg

(Visited 262 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *