20/05/2024

Даренията за МВР набъбнали с нови 9 милиова лева

МВР отчита в бюджета на ведомството за месеците април, май и юни още 9 млн. лв. от приходи и дарения. Така за полугодието икономистите на вътрешното ведомство са отчели в графата „дарения и други безвъзмездно получени суми от страната и чужбина“ 15 518 572 лв., показва справка на в. „Сега“. За първото тримесечие тази сума беше 6 512 714 лв.Рязко са нараснали и приходите от държавни такси и за полугодието те вече са 16 092 241 лв., след като за тримесечието са били едва 6 921 510 лв. Събраните пари от глоби, санкции и наказателни лихви са нараснали от 1 455 206 на 3 056 504 лв. При уточнения план от началото на годината МВР е заявило амбиция да събере пари от глоби за цялата година в размер на 4 700 000 лв.

При отчета на бюджета за полугодието е посочено, че като допълнително материално стимулиране са раздадени 806 718 лв.

От разследване на „Сега“ се установи, че вътрешното ведомство има над 4000 договора за дарения в цялата страна. Областните дирекции масово сключват договори за дарения с местни фирми, еднолични търговци и физически лица за доставка на гориво, материали и различни дарения. Някои от дирекциите са дарявани от над 400 фирми. От справките по Закона за достъп до информацията, се вижда, че сред дарители са хора, които са прегрешили закона или в момента  се разследват.

Преди три месеца на сайта на МВР беше поставен линк, който трябваше да води към списък с дарителите, но все още такъв няма. През юли от Европейската комисия обявиха, че даренията за МВР са изключителен проблем за системата. Премиерът Бойко Борисов обяви, че даренията от частни дарители в МВР ще спрат, а нужните за работата на полицията средства ще бъдат компенсирани с пари от бюджета.
Вътрешният министър Цветан Цветанов обаче обяви, че ще бъде ограничено единствено дарителството от физически лица.

МВР се готви да заведе съдебен иск срещу бившия полицай Константин Иванов, който осветли даренията към министерството и напусна системата под натиск. От МВР отрекоха. „Свестните у нас считат за луди“ – вижте повече тук.

Иванов научил намерението на министерството от свой колега. Списъкът с дарителите, които не е трябвало да бъдат спирани по пътищата на страната, е изготвен във фирма, която не фигурира сред официално известните вече дарители, но подпомага работата на сектор „Престъпления по пътищата“ от осем години, съобщи Иванов, но отказа да я назове.

Според полицая информацията за неговите наказания през годините е изнесена неправомерно, тъй като се съдържа в кадровото му дело, което е със степен на секретност. Той обясни, че случаят, за който е разжалван за полицейско насилие, всъщност е оправдана употреба на сила. Моторист, който той е спрял за проверка, скъсал кочана с фишовете му и затова се наложило да бъде задържан силово.

По повод друго свое наказание той посочи, че е бил уволнен заедно с още 130 души, заради участие в „нерегламентиран протест срещу правителството на Иван Костов“, а самият той изобщо не се е включил. После голяма част от тях са възстановени на работа.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *