20/04/2024

Ентусиасти скочиха срещу ядрената енергетика. Защо са толкова малко!

Природозащитници от „Екогласност“ и „Зелените“ протестираха срещу атомната енергетика пред икономическото министерство с противогази и плакати.На плакатите бе изписано „BeleNE“, „Радиоактивни отпадъци за 100 000 години“, „Не на руската ядрена мафия“, съобщи LiveNews.

„Твърдението, че нашите централи са по-безопасни от японските, е дълбоко невярно“, каза Снежинка Цветанова от „Екогласност”.

В сдружението имали данни, че изхвърлянето на аерозоли, съдържащи радиоактивни изотопи в атмосферата над козлодуйските реактори, било 4700 пъти по-голямо, в сравнение с арбските и френските. „Не вярваме, че и реакторите в „Белене” ще са безопасни, страната трябва да се ориентира към възобновяеми енергийни източници”, каза Цветанова.

„Да извадим поуки от случващото се в Япония“, добави зам.-председателят на „Екогласност“ Петър Пенчев.

В началото на протеста зам.-министърът на икономиката Марий Косев прие представители на партия „Зелените”. Това скара еколозите. От „Екогласност“ казаха, че са отказали да участват, защото от министерството искали с това да опорочат протеста.

Петър Пенчев обвини „Зелените“, че преследват политически цели. По-късно той също влезе в министерството.

„Говорихме за незаконното разширение на хранилището за радиоактивни отпадъци край София, което бе прекратено през 2009 г. от министър Джевджет Чакъров, за ядреното гориво в АЕЦ „Козлодуй”, разказа Пенчев.

Както може би всички схващаме, няма порив към справедливост в България, който да не е комерсиално обязден. А еколозите не успяват да съберат никога достатъчно убедително мнозинство за протестите си. Едната от причините е, че зад тях прозират други интереси.

А другата – че ние всички чакаме нещата да се подредят сами, а те не се подреждат. Не се подреждат…

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *