27/04/2024

Изложбата „КЦМ – откровено за нашите 50 години” събра три поколения металурзи

Три поколения металурзи се събраха снощи на чаша вино в арт салона на мол „Галерия Пловдив” за откриването на изложба, посветена на половинвековния юбилей на металургичната компания. В нея символично са подредени 50 пана, които проследяват историята на предприятието от откриването му през 1961 г. до наши дни. Създателите на  изложбата са направили селекцията, избирайки от 38 хиляди фотоса, като са използвали оригинални негативи от Държавния архив. Нарекли са я „КЦМ – откровено за нашите 50 години”. „За тези 50 години КЦМ успя да тръгне от голо поле и да се издигне до висините на световна компания, каза развълнувано инж. доцент Никола Добрев, главен изпълнителен директор на „КЦМ 2000” АД. Преживяхме много победи и много загуби. Сега са малко фирмите, които са водещи световни производители и КЦМ е сред тях”, подчерта директорът.

Никола Добрев заяви още, че КЦМ умее да пази историята – не нагласена, а такава каквато е била. И тази изложба е едно от доказателствата за това. „Прекланям се пред снимка № 1. На нея е ръката не на лидера, а на този, който създава материалната история. Искам да благодаря на създателите на изложбата – Мара Русинова, Соня Ботева и Димитър Несторов. Изкуството ни кара да се порадваме и да потъгуваме за изминалите години”, каза Никола Добрев.

Изложбата е разпределена в няколко раздела, които показват производството, непрекъсваемостта на технологиите, екологията, а четвъртият раздел е с портрети. Тук могат да се видят двама души, които са работили 50 години в металургичната компания един до друг, а до тях е връстник на комбината, роден през 1961 г.

Откриването на изложбата в мол „Галерия Пловдив”, която ще бъде отворена един месец, е само началото на празниците, посветени на 50-годишния юбилей на КЦМ.  На 5 ноември – Деня на металурга, ще се спази утвърдената в предприятието традиция да се честват по особено тържествен начин всички работници и служители, които са навършили 25 години непрекъсната работа в КЦМ. Предстои издаването на три книги със спомени, на една документална книга, както и на втория том с картини от Художествената колекция на КЦМ.

След закриването на изложбата в мол „Галерия Пловдив” 50-те пана ще бъдат подредени в читалището на Асеновград тъй като от този град са много от кадрите на КЦМ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *