29/03/2024

Звучен шамар за Шенген! Отрязаха ни! Румъния продължава!

Работната група към Европейския съвет, която оценява готовността на България и Румъния за Шенген, и днес не е одобрила докладите от последните проверки у нас – за Шенгенската информационна система и за охраната на сухопътните ни граници.

Това съобщи пред БНР постоянният ни представител в Европейския съюз Бойко Коцев. Той уточни, че е даден срок до 3 февруари на страните-членки да поставят въпроси и да искат уточнения.

България ще трябва да предостави отговор до 9 февруари. Очаква се на 14-и с.м. докладите да бъдат окончателно приети и да започне и парламентарната процедура по одобрението им.

Последният доклад за готовността на Румъния обаче е бил одобрен от работната група днес. Така се слага край на техническия етап за страната, а докладът ще бъде подложен на гласуване в Европейския парламент. Но според ръководителя на отдела за Шенген към румънското вътрешно министерство Мариан Тутилеску, забавянето на София може да се отрази и на Букурещ, тъй като се смята, че двете страни трябва да влязат в Шенген заедно.

Титулеску потвърди, че Франция е оттеглила резервите си по отношение на доклада за прилагане на Шенгенската информационна система.
Той уточни, че двата доклада за България ще бъдат обсъдени в рамките на следващата работна група, предаде Медиафакс, цитирана от БТА. Титулеску отбеляза, че не става дума за „същинско повторно оценяване“ на България по двата компонента, защото едно ново оценяване предвижда нови посещения на експертите.

dir.bg

На 14 януари бяха обсъдени и два доклада за България, съответно за Шенгенската информационната система и резултатите от нова оценка на сухопътната граница между България и Турция. Последният доклад (за границата) получи негативна оценка от страна на експертите на ЕС, вследствие на което Франция, Германия и Финландия поискаха нова оценка.

Унгарското председателство на ЕС анализира възможността за частично присъединяване на Румъния и България към Шенген, като предложението е двете страни да станат част от зоната за свободно движение първо с въздушните си граници.
Според Тутилеску вариантът за частично присъединяване на двете страни е приложим и има такъв прецедент на европейско ниво. Франция и Германия обаче смятат, че Румъния и България би трябвало да бъдат приети в Шенген, само ако регистрират напредък в борбата срещу корупцията и в съдебната реформа, напомня Медиафакс.

One thought on “Звучен шамар за Шенген! Отрязаха ни! Румъния продължава!

  1. Нямам си представа защо толкоз се натискаме за „Шенгенското пространство“ , истинкият ни проблем е единната валута и най-вече ниските ни доходи! Колкото до хойкането насам-натам из евросъюза , то и сега не е проблем – за ония , които могат да си го позволят,нали!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *