07/12/2021

Четири бебета починаха за три дни в Пазарджик

Регистриран е четвърти смъртен случай на новородено в областната болница в Пазарджик, съобщи агенция „Фокус“. През нощта на 18 срещу 19 юни е починало новородено, преведено от Велинград в тежко състояние в областната болница в Пазарджик. Това съобщи за радио „Фокус“- Пазарджик Таня Чомакова от Регионалната здравна инспекция. Бебето е било с дихателни и сърдечно-съдови проблеми. Въпреки положените реанимационни и животоспасяващи действия, детето е починало със съмнения за вродена тежка малформация на сърцето.

Това е четвърти случай на смърт на новородено в областната болница в Пазарджик, след двата случая на 15 юни и третия на 16 юни тази година. В резултат Регионалната здравна инспекция в Пазарджик проведе спешна среща с ръководството на болницата и началниците на отделенията по АГ и Неонатология. Подробно бяха разгледани историята на заболяванията на родилките и неизпълнените задължения на управата на болницата за своевременно подаване на информация до РЗИ и съответно до Министерство на здравеопазването.

По първоначална информация се касае за два мъртвородени плода. В първия случай наличието на мъртъв плод е установен от АГ специалист във Велинград и родилката е насочена за родоразрешение в МБАЛ-Пазарджик.

При втория случай бебето е починало по време на раждането. За изясняване причините за смъртта е назначена комисия. На починалото на 15 юни новородено медицинските екипи са провели животоспасяващи и реанимационни мероприятия. По предварителни данни от патоанатомичната експертиза се касае за тежка аномалия на дихателната система.

Със заповед на директора на РЗИ-Пазарджик д-р Фани Петрова е назначена проверка за изясняване на обстоятелствата по смъртните случаи.

dir.bg

(Visited 57 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *