19/04/2024

През август стартира проект за подобряване качеството на питейната вода в Храбрино

Ей такава вода тече от чешмите ни“… „Водопроводите се задръстват от кал…“, „Плащаме за питейна вода, а я ползваме за поливане, защото тя не става за употреба…“ Това се надпреварваха един през друг да обясняват над 30 души от село Храбрино пред народните представители Димитър Лазаров, Илия Пашев, общинските съветници от ГЕРБ Родопи Владислава Шопова и Пламен Спасов и  зам. Управителя на ВиК Пловдив Спартак Николов по време на откритата им приемна в центъра на селото, организирана заради проблем от 18 години.

„Знаете, че се водоснабдявате от речните водохващания и проблемите са свързани с това, че дренажите не могат да филтрират достатъчно ефективно водата. Това, което като държавно предприятие можем да направим и ние сме в готовност да го свършим, е да стартираме проект за бързи филтри, тъй като имам уверението на г-н Лазаров и г-н Пашев, че е осигурено финансирането“ – обясни на хората Спартак Николов. „Има открита процедура, до 5 месеца считам, че вашите проблеми ще останат в миналото“, допълни зам. Управителят на ВиК.

„Сега сме юни, в началото на август да се съберем отново тук и да видим как е стартирал проекта“ – предложи  Димитър Лазаров на хората, докато наливаше вода от сградата на кметството в Храбрино, за да установи сам мътността й. Той им припомни, че години наред властта не е направила нищо за решаване на проблема и те като граждани са в пълното си право да проконтролират поетия сега ангажимент. На въпрос защо не се кандидатсва по европейска програма по случая, Лазаров и Николов обясниха, че това може да го направи Община Родопи и трябва от кмета и  общинската администрация да се потърси отговор на въпроса защо не са подготвили подобен проект досега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *