27/04/2024

Млад художник откри самостоятелна изложба в новотел „Пловдив“

Фоайето на новотел „Пловдив“ вчера се оказа тясно за втората самостоятелна изложба на младия пловдивски художник Николай Кацаров. В първият ден на лятото посетителите и гостите на събитието останаха запленени от новите му 22 маслени платна.

Николай е възпитаник на художествената гимназия „Цанко Лавренов”. Картините му, обединени в два основни цикъла – градски пейзажи и природни картини, са пълни със светлина и с един неуловим копнеж по прекрасното. За своите крехки 18 години пловдивския талант ни предлага едно друго звучене към заобикалящата ни действителност. Платната му ни показват един напълно различен, интересен и вълнуващ ракурс на градската реалност, в която живеем, работим и отглеждаме децата си. И доказват, че Николай Кацаров е докоснат от Бога и благословен с дарбата да превърне света в едно по-привлекателно място. И е успял.

Това го демонстрира не само таланта му, но и наградите, които са внушителни за краткия му творчески път. След първата си самостоятелна изява в галерия „Жорж Папазов”, Ники получава поощрителна награда и от галерия „Ромфея”. Участието му в „Пловдивско културно наследство през очите на младите” също му носи отличие. Авторът излага свои платна и на съвместна изложба в гр. Патра, Гърция. През 2010 г. картина, рисувана от младия Кацаров става част от колекцията на Вселенския патриарх Вартоломей, при второто му посещение в Пловдив.

Благотворителността също не е чужда на художника. Негово платно се продава в помощ на детско отделение в УМБАЛ „Св. Георги”. Две картини за благородна кауза му откупуват в Широка лъка, чийто организатор на събитието е фондация „Огънят на Орфей”.

„Попътен вятър” из дебрите на изкуството, а картините му да красят в бъдеще уникални световни колекции пожелаха на даровития пловдивчанин всички негови приятели и гости на изложбата.

Автор: Мариана Павлова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *