25/04/2024

За първи път: Ще приемат студенти по „Индустриална екология“ в ТУ Пловдив

Двеста кандидат-студенти ще тестват утре – събота 5 април – знанията си по математика в предварителна сесия за прием в пловдивския филиал на Техническия университет (ТУ). Стартът на предварителния математически тест е от 9 часа и приключва в 13 часа.

Колко сложни ще бъдат задачите? Прогнозата на доцент д-р инж. Въльо Николов – заместник директор на Техническия университет – филиал Пловдив е: “Според съдържанието на задачите по математика в предварителните изпити от последните години можем да очакваме математически примери, които няма да са по-трудни от тези на матурата по математика. Вижте какво дадоха на матурата миналата и по-миналата година и очаквайте същата сложност”.

Балообразуващата оценка за прием в Техническия университет се оформя от утроената оценка по математика, независимо дали е от предварителен или редовен кандидат-студентски изпит. На 5 април ще има “изнесени” изпити по математика за прием на бъдещи инженери в Техническия университет – филиал Пловдив и в градовете Хасково, Стара Загора, Казанлък, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

След приключване на теста по математика, ректорът на филиала на Техническия университет проф. д-р инж. Михаил Петров ще покани кандидат-студентите и техните родители да видят къде и какво ще учат бъдещите инженери. В този Ден на отворените врати преподаватели от Техническия университет ще показват на любопитните бъдещи инженери най-новите си лаборатории за обучение по роботика, самолетостроене, електроника и автоматика и ще отговарят на всички въпроси. Представителите на всички обучанващи катедри ще посрещат гостите във фоайето на ректората на ул. Цанко Дюстабанов 25.

За следващата учебна година филиалът на Техническия университет в Пловдив ще приеме 400 студенти в образователно-квалификационна степен бакалавър. Те ще бъдат обучавани по 12 специалности – от “клрасическите” автоматика, приборостроене, информационни технологии до по-непознатите като мехатроника.

За първи път ще има прием на студенти по новата специалност “Индустриална екология”.  Дипломите, постигнати с много труд в Техническия университет, отварят врати за престижна работа и високо заплащане в Европейския съюз , САЩ и Канада. Затова тук учат и чуждестранни студенти от Турция, Гърция, Мозамбик. Търсенето на знаещи и можещи инженери в света е толкова голямо, че на практика много от студентите ни започват интересна работа в престижни компании, още преди да завършат.

Автор: Михаил Ванчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *