20/04/2024

Играй и спечели три нощувки в истински дворец с гид – истински принц

Млада, руса, красива, талантлива, естествена и скромна… Не, това не е новоизгряваща поп фолк звезда, нито поредната мис-ка. Такава я видяха пловдивчани снощи младата писателка Людмила Филипова ( на снимката Людмила Филипова – русата, заедно с редакторката Пепа Георгиева), която представи най-новата си творба „Аномалия” в книжарница „Форум” на мол „Галерия Пловдив”. Място, което вече се превърна в едно от средищата на духовността в Пловдив.

Редакторката на романа Пепа Георгиева и Людмила Филипова разказаха любопитни подробности около създаването на творбата. Заради романа два надъхани екипа от две различни издателства – „Сиела” и „Ентусиаст” правят необичаен за България съюз и работят почти денонощно по книгата. Естествено в центъра на този творчески ентусиазъм е Людмила. „Имаше и много весели ситуации. Умували сме дали да убием този герой или пък да го оставим жив, дали да пуши или да не пуши”, разказва Пепа Георгиева, като и тя, и Людмила Филипова споделиха, че не рядко някои от детайлите и сюжетните линии са се уточнявали в 3 часа през нощта.

„Книгата се чете на един дъх. И дъщеря ми, която е на 11 години, и дядо ми, който е на 83, са увлечени от романа и го четат. Аз самата, която чета много бавно по това разбирам дали една творба е хубава – когато мога да я прочета за седми път и да ми е интересна. Седмият път прочетох тези над 500 страници за два дни”, признава Пепа.

Няколко сюжетни линии се преплитат в „Аномалия”. Герой на романа е осигурилият си място в историята с научните си открития Исак Нютон. Малцина обаче знаят, че трудът на живота на Нютон не е свързан със Закона за гравитацията. Нютон е вярвал, че в Библията има таен код. И е хвърлил огромни усилия, за да дешифрира и разгадае този код. Научно-популярният канал „Дискавъри” е направил цял филм за това негово проучване. И в крайна сметка Нютон успял. И изпратил откритите в Светото писание от него пророчества на Ватикана. Следите на този ръкопис обаче се губят. Но не съвсем…

Най-вероятно ръкописът е попаднал в знатната италианска фамилия с 1000-годишна история на принцовете Киджи. Тази фамилия е дала на римо-католическата църква четирима папи. През миналия век обаче един от наследниците на фамилията Агустино продал на безценица един от най-прекрасните дворци на фамилията, заедно с всички ценности в него. За да го спаси, Ватикана прибрал архива на двореца. „Този архив е недокоснат. Много се надявам да влязат в този архив и да проучат какво има в него”, казва Людмила Филипова и признава, че по обясними причини въпреки старателното проучване на историческите факти, което тя е извършила в Рим, Ватикана и в Оксфорд, засега този труд на Нютон си остава легенда.

Но точно заради това проучване и не без пръста на съдбата, тя се среща с принц Флавио Киджи. След година на преговори и размяна на електронни писма баща и син Киджи дават съгласието си да се пише за тях. Флавио Киджи става главен герой на романа „Аномалия”. В творбата „герой” е и интернет и по-точно това, в което ни превръща напоследък световната мрежа.

„Има и пророчества в книгата, които се сбъдват в края на тази 2011 г. Затова толкова много бързахме да издадем романа в началото на лятото – щастливи ще са тези, които ще го прочетат преди края на годината”, казва Людмила Филипова. Тя пояснява, че всички факти, места, събития, действия са действителни и служат като фон на сюжетите. „Харесва ми да налагам фикцията върху фактологията”, казва талантливата авторка. Иначе човешките истории в романа са на вечните теми любов, раздяла, болка…

След Пловдив Людмила Филипова ще има срещи с читатели от цялата страна. Читателите пък имат редкия шанс да спечелят една наистина необикновена награда – двама българи да живеят три дни в истински италиански дворец, а гид да им бъде истински принц от фамилия Киджи. Самият принц Флавио Киджи ще изтегли късметлията през есента „Достатъчно е само да се регистрират за участие в играта в сайта www.anomaliabook.com– дори да не са прочели още романа”, съобщи Людмила Филипова.

Внучката на министър-председателя на България Гриша Филипов през периода 1981-1986 г., е един от популярните автори в съвременната българска литература. Романите й освен в България са високо оценени и в чужбина. Правата на някои нейни книги са продадени в Турция, Гърция, Русия, Сърбия и Кипър, по една от тях – „Анатомия на илюзиите“, се снима международен сериал, а други две – „Стъклени съдби“ и „Мастиленият лабиринт“, са в процес на филмиране.

Вълнуващата среща на Людмила Филипова и нейната редакторка с пловдивските читатели стана възможна благодарение на най-големия търговско-развлекателен комплекс в Пловдив и Южна България – мол „Галерия Пловдив”, на строителна компания „Сиенит” и „Магазин за Нов дом”, който продава само ново строителство жилищни, търговски и ваканционни обекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *