18/04/2024

Чудо: Осъдиха за подкуп прокурора Георги Велков на 5,5 години затвор!

Георги Велков

Бившият прокурор от Окръжната прокуратура в Плевен Георги Велков бе осъден от Софийския градски съд на 5 години и 6 месеца ефективно лишаване от свобода за взимане на подкуп. Той трябва да плати и глоба от 10 000 лева и е лишен от право да заема държавна длъжност и от право да упражнява професия за срок от 3 години, съобщи „Фокус“.

Съучастникът му – плевенският бизнесмен Илиян Михайлов, пък бе осъден на 4 г. затвор, глоба от 8000 лв. и е лишен от право да заема държавна длъжност и от право да упражнява професия за срок от 2 г.

В края на октомври 2009 г. Георги Велков бе заловен със сумата от 23 000 лева. При задържането с него бил Михайлов. Сумата била дадена, за да се спре дело срещу местен бизнесмен. Магистратът се явявал като обвинител по дело за измама между две фирми, като имал връзки с едната от тях.

След ареста на Велков и Михайлов бизнесменът Йоско Исаев съобщи пред журналисти, че е подал сигнал до плевенския окръжен прокурор, че е бил изнудван за подкуп от двамата. На 1 юли 2010 г. Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно Георги Велков за нарушаване на етичния кодекс на магистратите.

Днес софийските окръжни магистрати обаче оправдаха и двамата обвиняеми по обвинението за изнудване.

Присъдата подлежи на обжалване. Остава да видим дали по-висшата интанциия ще потвърди или занули този резултат от делото.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *