26/04/2024

Рекордно поскъпнаха храните по тържищата

Ръстът на индекса на тържищните цени (ИТЦ), който се наблюдава от началото на годината, се запазва до втората седмица на март, когато стойностите му се стабилизират на ниво от 2 пункта, съобщи БТА. Това е най-високото ниво на индекса досега.

След достигането на този пик през следващите седмици на март стойностите се стабилизират, кривата бавно тръгва надолу и в края на март индексът е на ниво от 1.9882 пункта, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Спрямо същия месец на миналата година цените на по-голяма част от хранителните стоки са по-високи, като най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта (52%), олиото (48 на сто) и брашното (49%). През март 2011 г. в сравнение с март 2010 г. са отчетени значително по-високи цени на картофите, чесъна и зелето (около 71 процента) и по-ниски с 10 на сто стойности на цените на оранжерийните краставици и на яйцата (30%).

Анализът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата на движението на цените през март за последните пет години показва, че въпреки трайната тенденция на поскъпване на хранителните продукти повечето от тях с изключение на захарта и млечните продукти остават под нивото от 2008 г.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *