29/03/2024

Трети блок на Фукушима – продънен, изпуска опасна радиация!

За пръв път операторът на „Фукушима“, компанията Терсо изрази опасение, че един от реакторите на авариралата АЕЦ „Фукушима“ е продънен, съобщи френският сайт „Нувел обсерватьор“.

Още подробности – вижте тук!

Басейнът под трети реактор на атомната централа, в който се намират прътите с отработено гориво, вероятно е увреден, съобщи днес компанията.

Радиоактивни вещества са излезли далеч извън реактора, е уточнил пред АФП Хидеуки Нишиама, говорител на японската агенция за ядрена безопасност. „Съществува голям риск реакторът да е повреден“, потвърди той.

От Tepco съобщиха, че работите по възстановяването на охлаждането на реакторите може да отнеме повече от месец.

Макар и срамежливо, японците съобщават: „Измерената емисия на неутрони би могла да бъде доказателство, че ураният и плутоният са изпуснати от атомните реактори на централата и използваното гориво е изпуснало известно замърсяване при пропукване и във въздуха изтичат „известни количества“ уран и плутон. Ако това се потвърди, вероятността за по-сериозно заразяване на околната среда ще се повиши значително, коментира френският сайт.

Това означава, че тези елементи трябва да се добавят към вече известния факт, че има изпускане на йод 131 и Цезий 134 и 137. Спешна новина на Киодо нюз информира, че радиоактивността е 147 пъти по-висока от нормалната в океанската вода до централата.

В съобщението  е споменато също: „Операторът на централата каза, че ще започне да прави замервания на уран и плутоний“. Това изречение стои само за себе си, без никакви обяснения, което поражда още въпроси.

Говорителят на агенцията по ядрена безопасност Хидехико Нишияма заяви, че „е възможно някъде в реактора да има щети“. Той добави, че наличната към момента информация показва, че въпреки повредата трети енергоблок все още поне частично е в състояние да задържа ядреното гориво. Нишияма посочи, че е пострадало най-вече допълнителното оборудване – тръбопроводите и басейна за отработено гориво.

Реакторът, който до този момент създава най-много проблеми, има 170 тона радиоактивно гориво със съдържание на плутоний в ядрото си. До този момент специалистите изпуснаха контролирано в атмосферата пара от енергоблока, за да се намали налягането. Ако, обаче, ядрото се пробие, замърсяването ще стане неконтролируемо и ще порази околната среда.

Работата по първите три реактора на АЕЦ „Фукушима“ беше прекратена, за да бъдат проверени нивата на радиация.

Междувременно австрийската метеорологична служба Zamg съобщи, че в първите дни след катасрофата от „Фукушива“ са изтекли 20% дори 60% йод и цезий в сравнение със замърсяването от Чернобил. До тези заключения специалистите са достигнали след справка с най-надеждните датчици, с които разполага международната организация за контрол над ядрените опити.

blitz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *